'SaaS-opbrengst groeit in 2009 met 22 procent'

De omzet uit software als webdienst (SaaS) zal in 2009 21,9 procent groeien. Dat verwacht onderzoeksbureau Gartner. Dit jaar wordt wereldwijd een slordige 7,1 miljard euro aan zulke webdiensten uitgegeven. In 2008 was dat zo'n 2,5 miljard euro minder. De markt zal volgens de onderzoekers tot aan 2013 elk jaar met zeker bijna 20 procent blijven groeien. Ze verwachten dat in dat jaar over de hele wereld bijna twaalf miljard euro aan SaaS wordt uitgegeven.

Hoewel het algemene gebruik van SaaS blijft groeien, is de groei vooral toe te schrijven aan enkele specifieke markten. De SaaS-markt voor kantoorprogramma's blijven volgens Gartner het snelst groeiend, net als de markt voor webdiensten voor het aanmaken en bewerken van digitale content zoals animaties, geluids- en videofragmenten. Het meest wordt in 2009 verdiend met software voor content, communicatie en samenwerking. Leverde die markt in 2008 nog 1,6 miljard euro op, in 2009 verwachten de onderzoekers dat de omzet zal stijgen tot 1,86 miljard euro.

Stijgende populariteit

‘De populariteit van SaaS groeit al bijna tien jaar, maar is de afgelopen vijf jaar echt omhoog geschoten. En nu gaat het nog harder', verklaart onderzoeksleider Sharon Mertz van Gartner. ‘Dat komt vooral doordat bedrijven in deze krappe economische tijden op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Daardoor groeit de interesse voor services als bijvoorbeeld cloud computing en SaaS.'

Wereldwijde uitgaven aan SaaS, in miljoenen euro’s

  

2009

2008

Content, communicate en samenwerking

1868

1606

Kantoorprogramma's

381

101

Digitale contentcreatie

94

52

Customer relationship management (CRM)

1615

1368

Enterprise resource planning (ERP)

1017

935

Supply chain management (SCM)

639

555

Andere applicatiesoftware

359

287

Totaal

5973

4904

Bron: Gartner

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We kunnen er niet onder uit: het internet regeert.
Tien jaar geleden nog een fenomeen, nu behoort het tot het dagelijks leven gas, elektriciteit en benzine.
over tien jaar kan men tegen nog slecht exorbitante prijzen software kopen, en wellicht ook hardware.
want een toeging tot het internet biedt alles wat je je maar kunt wensen. Het is niet te voorspellen hoe de samenleving er dan uit zal zien.
Of het ook vrediger zal zijn, is een vraag van een andere orde.

Ik ben blij dat we wederom in onze (Nova Business Software) visie worden bevestigd. 4 jaar geleden zijn we overgestapt van Windows naar Webbased HRM software en nu bieden we de vroegere 100% ASP nu SaaS oplossing alweer ruim 3 jaar aan! Vooral grotere organisaties binnen het MKB(100+) zien nu ook het nut en de kostenbesparing in, vandaar die voorspellingen.

Bedrijf heeft sinds een aantal maanden een Saas oplossing afgenomen ter vervanging van de oude it omgeving. Wij wilden van alle automatiseringproblemen verlost zijn en hebben daarom gekozen voor Saas. Nu drie maanden verder kunnen wij niet anders concluderen dat we dit eerder hadden moeten doen. Wij hebben geen zorgen meer over de automatisering en kunnen ons bezig houden met onze core business, nl. boekhouden. Uny IT B.V. is wat ons betreft een betrouwbare partner die onze business begrijpt. Als je ze belt, staan ze direct klaar voor je. No nonsense! Bovendien hebben zij een breed scala aan mogelijkheden. Tot nu toe is Uny IT B.V. een betrouwbare partij gebleken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-08T16:12:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.