Testomgeving SaaS bij overheid van start

Dit artikel delen:

De ict-kennisorganisaties IIP-SaaS en GovUnited en de ict-wetenschappers van TNO en Rijksuniversiteit Groningen hebben GovLab opgericht. Dat is een testomgeving voor Software as a Service (SaaS). Er moet een proeftuin ontstaan waar overheidsorganisaties en bedrijven nieuwe webdiensten voor de overheid testen en ontwikkelen. In die testomgeving zijn fictieve koppelingen met DigiD, basisregistraties en andere gemeentelijke informatiebronnen beschikbaar.

GovLab maakt gebruikt van de testomgeving van Govunited, de gezamenlijke ict-inkooporganisatie voor gemeenten. Ict-dienstverlener Logica ontwikkelde deze testomgeving. De testomgeving wordt momenteel gebruikt door de ict-tak van wetenschapsbureau TNO en de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij onderzoeken de rol van ict bij de innovatie van dienstverlening.

Door de nieuwe testomgeving moet de kwaliteit van webdiensten bij de overheid verbeteren. Bedrijven en overheidsorganisaties kunnen in de nieuwe testomgeving hun kennis uitwisselen. Daardoor moeten ze inzicht krijgen in de technische mogelijkheden maar ook meer leren over de bijbehorende organisatorische en juridische aspecten van dienstverlening via een webdienst.

De betrokken partijen schrijven bij de aankondiging van de nieuwe testomgeving: 'Steeds meer diensten worden digitaal geleverd. Door slimme combinaties van bestaande diensten, zoals informatie uit gemeentelijke basisregistraties en combinaties van Google Maps met iDeal of Twitter, ontstaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden.'

Complex

De organisaties stellen verder: 'Het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op basis van bestaande diensten en informatie biedt veel voordelen maar is complex door het samengestelde karakter. Zo heb je slechts een beperkt deel zelf onder controle en gebruik je diensten die door anderen worden geleverd.'

Het door ICTregie opgerichte IIP-SaaS coördineert het gebruik van de testomgeving. De betrokken partijen streven ernaar om de testomgeving de komende tijd uit te breiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-04T15:19:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.