'Bedrijf kiest in slechte economie voor hosting'

Nederlandse en Europese hosters zien de vraag naar hosting- web en applicatiediensten aantrekken. Het merendeel denkt het komende jaar meer omzet te halen uit deze dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek van analistenbureau IDC en de Dutch Hosting Provider Association (DHPA).

Van de hosters die IDC ondervroeg, denkt 85 procent dat hun bedrijf het komende jaar gaat groeien. Het merendeel verwacht vooral lokale klanten. Een kleiner deel, 30 procent verwacht ook te groeien in nieuwe markten.

Die groeiverwachting wordt volgens de onderzoekers niet verklaard door geplande prijsverlagingen: ‘Europese cloud providers groeien vooral door hun sterke relaties met hun lokale klanten. Hun bedrijfsmodellen lijken erg op die van traditionele ict-leveranciers: het merendeel van de providers die we ondervroegen is niet zo flexibel in hun beprijzing en diensten die ze leveren', zegt onderzoeker Chris Ingle van IDC.

Ook Nederlandse hosters zijn positief. Volgens onderzoeksbureau Mazars Paardekoper Hoffman, dat onderzoek deed in opdracht van de DHPA, biedt de economische krimp juist voordelen voor de ict-sector. ‘Uit het oogpunt van kostenbesparing automatiseren vooral grote ondernemingen steeds meer processen. Ook kiezen ze vaker voor outsourcing van niet-bedrijfskritische activiteiten naar externe partijen. Dat biedt bijvoorbeeld kansen voor leveranciers van hostingdiensten', aldus de onderzoekers.

Servicegericht

Daarnaast melden de onderzoekers dat klanten steeds hogere eisen stellen aan het serviceniveau van ict-leveranciers: ‘Klanten verwachten in deze tijd 24x7 beschikbaarheid en leggen steeds meer nadruk op Service Level Agreements (SLA's)', zegt partner aandeelhouder Louis van Garderen. ‘Er is minder aandacht voor technologische aspecten en meer voor integrale dienstverlening.'

IDC vindt om die reden dat hosters zich flexibeler moeten gaan opstellen ten opzichte van hun klanten. Ingle: ‘Om te overleven in deze concurrerende markt, waar klanten meer flexibiliteit verwachten en dit kunnen krijgen van verschillende leveranciers, moeten hosters kijken naar nieuwe bedrijfsmodellen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-10T15:53:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.