Computable 100 2010

ICT'er vindt Google iets innovatiever dan Apple

Verschil tussen Google en Apple steeds kleiner bij innovatie-award

Nog altijd wordt Google door ict-professionals gezien als het meest innovatieve bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Computable onder 1661 ict-professionals en -beslissers.

De top 3 van de algemene Computable 100-lijst bestaat uit dezelfde spelers als die van de grootste vernieuwers, al is de volgorde net iets anders. Google staat bij allebei bovenaan, maar anders dan bij de 'hoofdlijst' volgt Apple met slechts een kleine voorsprong. Het gat tussen de nummers 2 en 3 is veel groter: Microsoft haalt slechts 60 procent van de innovatiescore van Google.

'Apple doet het goed. Het is echt een innovatief bedrijf', zegt Erik de Muinck Keizer, Head Benelux van Google Enterprise. Maar ook Google is dat, zij het niet altijd met succes: 'Als blijkt dat de adaptatiegraad toch minder is dan we verwachtten, trekken we onze conclusies. Wave (Googles collaboration platform; red.) sloeg helaas niet aan,. Dat gold bijvoorbeeld ook voor sociaal netwerk Orkut, al werd het in Brazilië wel gewaardeerd. Een innovatie die juist heel erg aanslaat, is Android.'

Ahold

'De buitenwereld stelt het op prijs als we energie steken in zaken waar gebruikers daadwerkelijk iets aan hebben. We kijken eerst of onze diensten op grote schaal kunnen worden aangeboden. Daarna kijken we pas naar het verdienmodel. In de zoekmachine zat in 1998 ook nog geen verdienmodel.'

In Nederland lopen de zaken goed: Op 16 september vierde Google Nederland het binnenhalen van de eerste grote Nederlandse multinational als klant: het winkelketenconcern Ahold stapt met 55.000 medewerkers over van het IBM-product Lotus Notes op Google Apps Premier Edition voor e-mail, chat, online samenwerken en intranet. Een paar honderd applicaties die het supermarktconcern in Lotus Notes programmeerde, zullen worden omgebouwd naar Google Apps. Het gaat daarbij ondermeer om teamwebsites.

Het onderzoek door Motivaction

1661 ict-professionals en -beslissers vulden in augustus 2010 online een enquête in. De deelnemers stelden een top 5 samen voor drie criteria: meest ideale zakenpartner, meest innovatieve bedrijf en aantrekkelijkste werkgever. Per vraag werd een lijst met 150 ondernemingen gepresenteerd die actief zijn in de Nederlandse ICT-markt (de werkgever van de respondent werd hier wanneer nodig uitgefilterd). Bij ieder criterium werd per bedrijf de totaalscore berekend door het aantal respondenten dat een bedrijf op de eerste plaats zette te vermenigvuldigen met vijf, het aantal respondenten dat het bedrijf op de tweede plaats zette met vier, enzovoort. De gebruikte lijst van ICT-dienstverleners werd verstrekt door financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-13T09:12:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.