Google boekt 8,5 miljard winst en wisselt CEO

Oprichter Larry Page volgt Eric Schmidt op als ceo

Internetbedrijf Google heeft over 2010 8,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) nettowinst geboekt bij een omzet van ruim 29 miljard dollar. De winst is 30 procent hoger dan in 2009 en de omzet groeide 24 procent. Bovendien wordt oprichter Larry Page vanaf april 2011 de chief executive officer (ceo). Sinds 2001 was dat Eric Schmidt. Dat meldt de onderneming bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Schmidt is sinds 2001 algemeen directeur van het snelgroeiende internetbedrijf. Daarvoor was hij topman van Novell en nog eerder was hij technisch directeur van Sun Microsystems. Google haalde hem binnen omdat de twee oprichters Larry Page en Sergey Brin nog te weinig ervaring hadden om de onderneming te leiden.

Klaar

'Larry is klaar om leiding te geven', meldt Schmidt. De scheidend ceo blijft bij Google betrokken als directievoorzitter, wat hij nu ook al is. Als voorzitter houdt hij zich vooral bezig met nieuwe contracten, huidige klanten en samenwerkingsverbanden. Google werd in 1998 opgezet door studievrienden Larry Page en Sergey Brin (beide uit 1973). Brin is en blijft bij het miljardenbedrijf verantwoordelijk voor strategie en productontwikkeling.

De omzet van 29,3 miljard dollar heeft Google voor veruit het grootste deel (96 procent) te danken aan de verkoop van online advertenties. Een derde daarvan wordt gegenereerd door de advertenties die worden getoond op andere sites dan die van Google zelf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Google boekt 8,5 miljard winst..."

Pas maar op Google, jullie moeten binnenkort ook een gigantische boete betalen aan Oracle, omdat die heeft aan kunnen tonen (in US-Gerechtsfof) dat Google met Adroid OS veries 2.1, 2.1 en 2.3 - met hard en direct bewijs; Java Runtime code heeft 'geleend'/'gestolen' van Oracle (voorheen Sun).
Ik geloof niet dat Oracle dit ongemoeid laat, dit gaat Google miljoenen kosten, want Android is een daverend succes, en zo dus ook de gestolen Java code.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-21T13:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.