Apple bouwt aan opslagdienst in de cloud

Apple bouwt aan een cloudgebaseerde dataopslagdienst die de naam iCloud draagt. Via de dienst kunnen gebruikers e-mail, video, muziek en andere data opslaan. De cloudstoragedienst wordt naar verwachting toegevoegd aan het nieuwe mobiele besturingssysteem Mac iOS 5 en het Mac OS X Lion 10.7 (codenaam ‘Castle’). Het is nog niet bekend wanneer de cloudstoragedienst beschikbaar komt.

Apple heeft de domeinnaam iCloud voor 4,5 miljoen dollar gekocht van de Zweedse dataopslagdienstverlener Xcerion. Naar verluidt wordt ook Apple's MobileMe omgedoopt tot iCloud. Dit meldt de Franse blog Consomac, die de hand heeft weten te leggen op screenshots van het nieuwe Mac OS X Lion 10.7. Daaruit blijkt dat gebruikers kunnen upgraden van MobileMe naar ‘Castle'. Volgens Consomac kan dit erop duiden dat de volgende update van MobileMe meteen een overstap naar iCloud inhoudt. Apple's MobileMe bewaart e-mail, contactgegevens en agenda's in de ‘cloud' en houdt alles automatisch synchroon op alle apparaten.

EMC Isilon

Naar verluidt komt er ook een cloudgebaseerde versie van Apple's iTunes. Apple bouwt voor zijn iTunes-onlinemuziekwinkel een dataopslagomgeving die twaalf petabytes aan dataopslagcapaciteit heeft. Het betreft een dataopslagoplossing van Isilon, dat is overgenomen door EMC. Met deze grote storageoplossing kunnen klanten sneller audio beluisteren en video's bekijken.

Cloud Systems Software Engineer

Apple ziet net als andere grote ict-leveranciers toekomst in de groeimarkt die cloud heet. Zo bouwt Apple een nieuw datacenter in de Amerikaanse staat North-Carolina waarvandaan clouddiensten aan klanten worden aangeboden.

Volgens onderzoeksbureau Forrester is de wereldwijde cloud computing markt in 2020 goed voor 241 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-03T15:55:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.