Unit4 ziet omzet verder groeien

Dit artikel delen:
Unit4

Leverancier van bedrijfssoftware Unit4 uit Sliedrecht zag de omzet over 2011 groeien met 7,8 procent groeien naar 454,7 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat bedrag op 421,7 miljoen euro. De nettowinst steeg met 10 procent naar 26,5 miljoen euro. Groei zag het bedrijf vooral in Scandinavië, Noord-Amerika en Azië. In de Benelux bedroeg de omzetgroei 6 procent. De onderneming is optimistisch over de ontwikkelingen in 2012 en verwacht een groei van omzet en winst van maximaal 10 procent.

Na een sterke start werd in de tweede helft van 2011 de groei getemperd door de eurocrisis. Klanten schoven investeringsbeslissingen op de lange baan en een aantal contracten werd tegen de verwachting in niet in oktober en november gesloten. Toch was december voor Unit4 een goede maand.

Een groeiend aantal klanten koos voor een abonnementenmodel, waarbij zij de software afnemen als dienst (SaaS). De omzet hieruit groeide met 45 procent tot 38,6 miljoen euro. Die groei ligt boven die van 2010. De omzet uit service steeg met een kleine 6 procent naar 154,5 miljoen euro. Inkomsten uit onderhoudscontracten namen met bijna 3 procent toe tot 181,6 miljoen euro.

Goedkoper

Zoals aangekondigd begin 2011 voerde Unit4 een aantal reorganisaties door, waarbij een belangrijk deel van de ontwikkelingsafdeling verhuisde van het dure Oslo naar het goedkopere Spaanse Grenada. In totaal gaf het bedrijf vijf miljoen euro uit aan reorganisaties, tegen 3,3 miljoen in 2010.

De personeelskosten stegen in 2011 met 10 procent door de sterke groei van de activiteiten bij dochteronderneming FinancialForce.com, de opname in de boeken van het eerder in Polen overgenomen Teta en twee kleinere overnames in 2011. Het gemiddelde aantal medewerkers steeg met 10,4 procent tot 4048 fte.

FinancialForce.com

Dochteronderneming FinancialForce.com, waarin SalesForce.com een minderheidsaandeel heeft, maakte in 2011 een sterke groei door. De omzet uit clouddiensten kwam uit op negen miljoen dollar. Begin 2011 startte de onderneming met het nieuwe product FinancialForce Professional Service Automation. FinancialForce.com heeft medewerkers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje.

FinancialForce.com boekte in 2011 een verlies van 6,9 miljoen euro, een miljoen meer dan een jaar eerder. Voor het lopende jaar wordt opnieuw een verlies verwacht van circa zeven miljoen euro. Het gaat  hier om een investering in productontwikkeling en mensen, die voor een deel al wordt terugverdiend in opbrengsten. Het verlies over 2011 was iets lager dan begroot, doordat schaarste aan geschikte mensen ertoe leidde dat vacatures minder snel werden opgevuld dan gepland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-22T07:08:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.