Unit4 haalt meer omzet uit cloud en SaaS

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Unit4 uit Sliedrecht heeft in 2012 zowel de omzet als de winstgevendheid zien stijgen. Het bedrijf deed goede zaken met zijn zakelijke software uit de cloud, hoewel dat ten koste ging van de verkoop van traditionele licenties.

De trend naar Software as a Service (SaaS) en abonnementen op softwarepakketten is nu duidelijk terug te zien in de inkomstenstromen van de softwareleverancier. Deze producten leverden een omzet op van 57 miljoen euro in 2012, voor 2011 was dat nog 43,5 miljoen. Goed voor een groei van 31 procent.

De overgang naar inkomsten uit abonnementen heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo wordt het makkelijker de toekomstige inkomsten van de onderneming juist te schatten.

Omzetgroei

Unit4 zag de omzet in 2012 met 5,4 procent groeien tot 470 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat getal op 446 miljoen euro. De netto winst van het bedrijf groeide met 1,3 procent van 23,2 miljoen euro in 2011 naar 23,5 miljoen euro in 2012. De winstgevendheid stond onder druk door een tegenslag met dochteronderneming Teta in Polen en fikse investeringen in dochteronderneming FinancialForce.com.

Fraude

In Polen ontdekte Unit4 een omvangrijke fraude uit de tijd voor de overname van branchegenoot Teta in juli 2010. Een onderzoek naar onregelmatigheden in de boekhouding wees uit dat een aantal overeenkomsten anders in elkaar stak dan gedacht, waardoor de waarde van Teta bij overname naar beneden moest worden bijgesteld.

In december 2012 sloot Unit4 een overeenkomst met de betrokken externe partners, die toezegden alle ontbrekende bedragen terug te zullen betalen. Met deze ondernemingen is een betalingsregeling getroffen. Over het derde kwartaal van 2012 boekte Unit4 al een miljoen euro aan kosten voor het onderzoek naar de fraude.

FinancialForce.com

De inkomstenstroom uit FinancialForce.com, een Amerikaanse dochteronderneming waarin SalesForce.com een minderheidsaandeel heeft, groeide krachtig tot zeventien miljoen dollar in december 2012 (12,8 miljoen euro), tegen negen miljoen dollar (6,8 miljoen euro) in dezelfde maand een jaar eerder. Goed voor een groei van 90 procent. In juli 2012 kwam er twaalf miljoen dollar binnen, waaruit duidelijk wordt dat de groei naar het einde van het jaar toe versneld.

Om die groei mogelijk te maken investeerde Unit4 fors in de dochteronderneming, dat een crm-pakket levert voor financiële dienstverleners als accountants. Het aantal medewerkers werd met 60 procent verhoogd naar honderdvijftig fte in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Daarnaast werd 75 procent meer budget uitgetrokken voor de marketing van FinancialForce.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-21T10:32:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.