Giarte brengt aanbod 39 cloudaanbieders in kaart

Cloud

Ict-onderzoeks- en -adviesbureau Giarte publiceert een marktverkenning van het aanbod van aanbieders van ict-diensten uit de cloud. Volgens het bureau schept het overzicht orde in de chaos aan verschillende begrippen die in de markt voor clouddiensten worden gebruikt en voorziet het in heldere en vergelijkbare informatie voor ict-beslissers.

'Voor de vraagzijde van de markt is het uiterst lastig om het aanbod van de verschillende providers te vergelijken. Termen als hybrid, private, public, broker en orkestratie worden kriskras door elkaar gebruikt; proposities zijn overgoten met marketingsausjes', licht hoofdverantwoordelijke voor Giarte's onderzoek, Simon Zwetsloot, toe.

Hij vervolgt: 'Daarnaast zeggen veel it-dienstverleners dat zij hun klanten ondersteunen bij cloud-integratie en -orkestratie. In de praktijk lopen organisaties toch aan tegen regie- en integratievraagstukken en worden de verwachtingen ten aanzien van cloud-it niet altijd waargemaakt.'

De onderzoekers hebben op basis van een uitgebreide marktconsultatie een model voor clouddienstverlening gedefinieerd waarmee clouddiensten en -producten kunnen worden gecategoriseerd. Om de karakteristieken van clouddiensten te beschrijven heeft Giarte de Amerikaanse NIST-definitie voor cloudcomputing aangehouden. In totaal hebben 39 serviceproviders deelgenomen aan de marktinventarisatie van Giarte.

Er is een onderscheid gemaakt tussen SaaS-, PaaS- en IaaS-diensten, en de activiteiten van de serviceproviders zijn gecategoriseerd in drie rollen: Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP), Cloud Aggregator and Orchestrator (COA) en Cloud Application Integrator (CAI). Giarte: 'Waar mogelijk, is bovendien een koppeling gemaakt met de performance van de serviceproviders via Outsourcing Performance, ons jaarlijkse benchmarkonderzoek naar de tevredenheid van uitbesteders over de dienstverlening van serviceproviders.' De marktinventarisatie is online beschikbaar op www.cloudsourcing.nl.

Technische implementatie en regie onderschat

Uit marktonderzoek van Giarte blijkt dat organisaties die gebruik gaan maken van cloud-it, de uiteindelijke voordelen overschatten. De migratie wordt onderschat. Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste motieven van organisaties om te kiezen voor de cloud het flexibiliseren van de it-voorzieningen (65 procent) en het beter bij te kunnen houden van het tempo van marktontwikkelingen (verkorten time-to-market, 61 procent). Ook vereenvoudiging van het it-landschap wordt vaak genoemd als doelstelling cloud-it te omarmen; deze doelstelling wordt bij 54 procent wel, maar bij 36 procent niet gerealiseerd. Ook het motief ‘kostenbesparing’, in 37 procent van de organisaties genoemd als argument, wordt bij 40 procent van de organisaties niet gerealiseerd.

Giarte: 'Organisaties verwachten dat de organisatorische implicaties van cloud meer aandacht vragen dan de technische implicaties. In de praktijk blijkt dat het vooral de technische integratie en de regie zijn die meer aandacht vragen dan verwacht.' Het onderzoek werd uitgevoerd onder it-beslissers van 316 in Nederland actieve ondernemingen en instellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-20T11:13:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.