Equinix opent datatoren op Science Park

Datacenter van 72 meter hoogte biedt ruimte aan 120.000 servers

Equinix AM4 op het Science Park in Amsterdam (foto: Rik Sanders)

De Amerikaanse datacenterexploitant Equinix opent vandaag feestelijk zijn nieuwe, 72 meter hoge datacenter. De AM4-locatie is gevestigd naast Equinix AM3 op het Science Park in de Watergraafsmeer in Amsterdam, een van de meest netwerkrijke locaties van Europa. Equinix moet nog een paar loadtesten doen en verwacht in augustus de eerste klanten te verwelkomen op een van de acht computervloerverdiepingen.

Het nieuwe datacenter van Equinix is een ruim 160 miljoen euro kostende, twaalf verdiepingen tellende toren. Voor de bouw zijn palen in de grond geslagen tot 65 meter diep. Het nieuwe gebouw is het tweede datacenter van Equinix op Amsterdam Science Park en biedt bedrijven toegang tot tachtig procent van Europa binnen vijftig milliseconden. 'Het datacenter staat namelijk in verbinding met ruim honderdvijftig netwerken, waaronder de Nederlandse internet exchanges AMS-IX en NL-IX', aldus het bedrijf.

Met de bouw van AM4 is de eerste helft van 2016 gestart. Evenals het naastgelegen datacenter AM3 is de aannemerscombinatie UDD, bestaande uit Unica Fastcom en Dura Vermeer Bouw Midden West, betrokken bij de bouw. Het nieuwe datacenter was nodig omdat de grenzen van de locatie AM3 in zicht kwamen. 'We moesten wel de hoogte in, omdat er op Science Park geen ruimte beschikbaar is voor laagbouw', vertelt architect Joost Vos van bureau Benthem Crouwel tijdens de rondleiding.

Beweging

In totaal biedt Equinix AM4 11.000 m2 aan computervloer, waarbij twee keer dertig megawatt aan stroom het gebouw binnenkomt. Het gaat in totaal om acht verdiepingen waar vloerruimte ligt; goed voor het huisvesten van zo'n 120.000 servers.

De datatoren maakt gebruik van warmte-koudeopslag waarbij bronwater uit de grond wordt gehaald en na koeling weer opgeslagen in de grond. Met de vrijgekomen serverwarmte worden panden op het universiteitsterrein verwarmd. Equinix betrekt groene stroom van Liander; de energie-efficiëntiefactor pue ligt op 1,2, aldus het bedrijf.

In het ontwerp is gebruikgemaakt van verticale zwarte banen met ventilatiegaatjes, die het pand afkleden, en verticale zilveren aluminium banen die de kleuren van de omgeving opnemen. Hoe hoger het gebouw, hoe ijler de uitstraling.

'Door de combinatie van zwart en zilver lijkt er beweging in het pand te zitten', aldus Vos. 'Een van de eisen van de Universiteit van Amsterdam was dat het gebouw wel bij de andere gebouwen op Science Park moest passen.'

Equinix AM8

Marketingdirecteur Benelux Rick Pijpers laat doorschemeren dat er een vergunning in de maak is voor alweer een nieuw datacenter. Dat zal dan op Science Park of in Amsterdam-Zuidoost zijn, de gebieden waar Equinix zich op richt. Het toekomstige datacenter zal AM8 gaan heten. Equinix nam vorig jaar Telecity over en haalde daarmee onder meer een aantal datacenters in Amsterdam binnen. Die zijn omgedoopt tot Equinix AM5, Equinix AM6 en Equinix AM7.

Equinix is niet de eerste datacenteraanbieder die de hoogte in gaat. Vorig jaar opende Digital Realty een datatower op Science Park. Surfsara, de it-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs, huurt hier een aantal verdiepingen en heeft er zijn supercomputer staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De kosten die gemoeid zijn met verwerving van de grond rond Amsterdam dwingt de datacenter bouwers / eigenaren bijna wel de hoogte in te gaan. Recent heeft Chipshol 100.000 M2 verkocht voor 35 miljoen aan twee datacenter partijen. https://propertynl.com/Nieuws/Chipshol-verkoopt-grond-aan-twee-ontwikkelaars-datacenters/d6f0e698-d3f8-4fbc-893f-8977f17ecc10
E-Shelter, de dochter van NTT Communications, heeft van deze 100.000 M2 40.000 m2 verworven voor de bouw van een datacenter.
Met deze grondprijzen zou het bouwen van een één laags datcacenter een kostbare aangelegenheid worden als je dat terug gaat rekenen naar de kosten per 19" rack.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-05T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.