It’er hekelt regelgeving bij werken in de cloud

Driekwart verwacht in 2020 een toename in gebruik publieke cloud

Cloud computing bedrijf samenwerken

68 procent van de it-professionals ziet de wet- en regelgeving rondom de publieke cloud als de grootste belemmering voor verdere implementatie. Of het bedrijf al gebruikmaakt van de cloud heeft daarop geen invloed. Dit blijkt uit het Cloud Report 2017 van managed service provider Basefarm. Deze deed onderzoek onder 204 it-professionals uit Noorwegen, Nederland en Zweden. Bijna driekwart (72 procent) van de ondervraagden denkt dat ze in 2020 meer gebruik zullen maken van de (publieke) cloud.

De huidige wet- en regelgeving is volgens it-professionals een grote barrière voor verdere integratie van de publieke cloud. Zo zegt driekwart van hen dat er teveel regels en wetten van toepassing zijn op de it-sector. 32 procent van de ondervraagden is van mening dat de hoeveelheid wetten en regels niet aansluit op de actualiteit binnen het vakgebied.

De overvloed aan wet- en regelgeving lijkt een gevolg te zijn van de continue innovatie in de it-sector’, zegt Chris Jansen, directeur Nederland bij Basefarm. ‘Om steeds een juridisch antwoord te kunnen geven op de vele innovaties in onze sector, is door de jaren heen een wirwar van wet- en regelgeving ontstaan. Omdat de techniek niet stilstaat, sluit deze slechts kort aan op de actualiteit.’

Uit het Cloud Report 2017 van Basefarm blijkt verder dat bijna een kwart van de ondervraagden (24 procent) geen gebruik maakt van de publieke cloud. Voor de nabije toekomst verwachten de meesten van hen echter een toename van het gebruik. Ruim 72 procent denkt dat zij in 2020 meer gebruik zullen maken van de publieke cloud; slechts 3 procent verwacht een afname.

Jansen: ‘Dit onderzoek bevestigt het groeiende belang van de public cloud voor het bedrijfsleven. Alhoewel een aanzienlijk gedeelte er nog geen gebruik van maakt, laat de verwachting voor 2020 zien dat er genoeg interesse en bereidheid tot verandering bestaat onder it-professionals en de organisaties waarvoor zij werkzaam zijn.’

Cloud-implementatie

Met behulp van de onderzoeksresultaten heeft Basefarm een roadmap opgesteld waarmee bedrijven hun eigen positie kunnen bepalen met betrekking tot het proces van cloud-implementatie en -integratie. Deze roadmap vergelijkt de vijf verschillende fases van het proces met een raketlancering. 13 procent van de ondervraagden staat nog on the ground terwijl 16 procent zich al in the cloud en 14 procent zich in orbit bevindt. De helft van de ondervraagden staat of op de runway of ready for take off (25,6 à 26,5 procent). Wie benieuwd is naar de plek waar zijn organisatie zich bevindt in het proces van cloudimplementatie, kan nu zelf de Cloud Scan van Basefarm doen.

Profiel Basefarm

Basefarm is een Noord-Europese managed services leverancier voor bedrijfskritische it-toepassingen. Het bedrijf heeft zeventien jaar ervaring in het beheren van online oplossingen waarbij het zijn klanten helpt hun hoogste digitale ambities te bereiken. Basefarm levert applicatiebeheer en hybride cloudoplossingen, variërend van co-locatie in eigen datacenters tot en met het volledige beheer van omgevingen in private en publieke cloudomgevingen. In tegenstelling tot in Zweden en Noorwegen doet Basefarm in Nederland doorlopend onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp deze publicatie wel maar aan de andere kant, hey, het is je vak, daar hoort wet en regelgeving ook bij. Het maakt deel uit van je vak gebied en weer bespeur ik dat de dames en heren IT professional daar toch het liefst niet zo heel graag mee te maken hebben. Voor welke reden dan ook. Ik ben naast mijn vak als IT PM en consultant ook graag met fotografie bezig waar ik te maken heb met auteurs en portretrechten en regels betreffende de privacy van mensen, die eveneens een steeds grotere rol spelen. Om mijzelf in te dekken zorg ik ervoor die kennis te hebben. Waarom zou dit voor 'cloud' techneuten en leveranciers dan anders moeten zijn?
Op zich is deze wel een aardie om aandacht roepen.... 'ready for take off..... eh no not yet.... not yet at all.... checking out... now....

Als je als ITer niet fatsoenlijk met cloud omgevingen kan omgaan (zoals ze zijn bedoeld) dan zou je eigenlijk geen professionele ITer mogen noemen. Datzelfde geldt overigens IMHO ook voor het blind kunnen typen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-29T10:27:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.