AWS, Azure en Google Cloud meest populair in Nederland

Eerste resultaten cloudonderzoek Computable bekend

Met 61 procent komt Amazon Web Services op dit moment als meestgebruikte cloudprovider in Nederland uit de bus. Azure is met 50 procent een goede tweede, gevolgd door Google Cloud (36 procent). Ruim 87 procent van alle organisaties in Nederland maakt op de een of andere manier gebruik van cloudtechnologie, nog eens 6 procent verwacht binnen nu en een jaar de stap naar de cloud te zetten.

Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten van het cloudonderzoek dat Computable samen met de cloudconsultants van Binx.io, onderdeel van Xebia Group, is gestart.   

Cloudstrategie

Van alle organisaties kiest 44 procent ervoor om met meerdere cloudproviders te werken. Vaak omdat ze ervoor kiezen om met de beste oplossing van de beste provider te werken (30 procent), soms ook omdat een organisatie niet afhankelijk wil zijn van een enkele provider. In sommige gevallen is het werken met een provider niet een bewuste keuze geweest, maar is het zo ontstaan (14 procent). Zo’n 22 procent heeft niet overwogen om met meerdere providers te werken, terwijl 14 procent het bij één provider houdt om het beheer niet te complex te maken.

Organisaties kiezen vooral voor cloudtoepassingen om de time to market te verkleinen (66 procent) of om kosten te besparen (61 procent).  De top-drie van meest gebruikte cloudtoepassingen zijn het gebruiken van applicaties in de cloud (SaaS), dat goed is voor 64 procent, het delen van bestanden en back-ups (58 procent) en het uitrollen van appliacties in de cloud (PaaS), dat 56 procent vertegenwoordigd. Ten slotte gebruiken relatief weinig organisaties cloud om met plotselinge piekbelasting om te kunnen gaan (14 procent).

Marktonderzoek in jubileumjaar

In 2018 bestaat Computable vijftig jaar. Om dit jubileum te vieren brengt Computable in 2018 onder meer enkele specials uit over actuele it-onderwerpen, zoals security, cloud en data science. Een uitgebreid marktonderzoek inclusief een top vijftig van de meest bekende spelers in elk segment  maakt onderdeel uit van deze specials..

Voor de realisatie van het onderzoek werkt Computable samen met Xebia Group. Vanuit Xebia Group voert Xebia Security het securityonderzoek uit, de cloudconsultants van Binx.io stellen de staat van cloud vast en GoDataDriven gaat uitzoeken welke rol data science momenteel speelt bij Nederlandse organisaties.

Doe mee aan cloudonderzoek!

Het cloudonderzoek is te vinden via www.binx.io/survey. Computable roept al zijn lezers op om aan het onderzoek deel te nemen, zodat een zo goed mogelijke weergave van de markt gedaan kan worden. Het securityonderzoek start binnenkort. Het data science-onderzoek start medio voorjaar 2018.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eigenlijk is dit een bizar slechte ontwikkeling dat de markt overschaduwd wordt door een paar hele grote Amerikaanse spelers. Ze kunnen elk Europees bedrijf wegconcurreren dat niet aan belastingontduiking doen en/of overheidssteun krijgt.

Amazon is een heel vies bedrijf qua omgang van hun medewerkers. Zeer schamele lonen en bij hun logistieke activiteiten is de werkdruk zo hoog dat mensen er fysiek aan onderdoor gaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-20T09:52:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.