Portbase vaart met havensysteem de cloud binnen

Port Community System (PCS) draait volledig in publieke cloud AWS

Het systeem waarmee logistieke partijen in de Nederlandse havens informatie delen, draait sinds half september volledig in de cloud. Eigenaar Portbase verhuisde zijn Port Community System (PCS) op 22 september naar de publieke cloud van AWS. ‘Zo kunnen we onze vierduizend klanten ook op lange termijn hoge betrouwbaarheid garanderen’, vertelt directeur Peter de Graaf van Portbase.

Via het PCS faciliteert Portbase efficiënte datadeling tussen logistieke bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden. De data worden via diverse services in het systeem beschikbaar gesteld. De informatie varieert van afvalstoffenmeldingen en ladinggegevens tot transportopdrachten en douaneaangiften. Zo’n vijftienduizend mensen gebruiken het systeem.

Klaar voor toekomst

Naar eigen zeggen is Portbase in Nederland een van de eerste bedrijven in de havenlogistiek, die de dienstverlening volledig in de cloud heeft staan. De stap naar de cloud maakt het systeem klaar voor de toekomst, legt De Graaf uit. Het levert volgens hem hoge betrouwbaarheid, versnelt releases naar productie, geeft realtime diepgaande inzichten over het functioneren van services, en maakt innovatie makkelijker.

Tot half september draaide het PCS in een traditionele gehoste datacenteromgeving van Atos. Dit was al zo sinds 2012. Om de migratie zo soepel mogelijk te laten verlopen, zorgde het team van De Graaf dat alle onderdelen bij de oude hostingpartij up-to-date en klaar voor migratie waren. Zo kreeg de Oracle-database nog een upgrade.

Migratie

"Een van de eerste bedrijven in de havenlogistiek met de dienstverlening volledig in de cloud "

Voor de migratie naar AWS werkten de it’ers van Portbase samen met de dienstverleners Xebia en Weolcan. Laatstgenoemde voornamelijk voor de inregeling van de cloud governance. Alles bij elkaar nam het project een jaar in beslag, aldus de directeur. Dit is inclusief het overtuigen van de raad van commissarissen en aandeelhouders. De daadwerkelijke overgang gebeurde op zaterdag 22 september met gedetailleerde draaiboeken. Met klanten maakte De Graaf afspraken over de geschatte downtime. ' s Zondags werden de laatste restpunten opgepakt.

De keuze voor AWS gebeurde op basis van eerdere ervaring van De Graaf en op aanraden van de externe dienstverleners. ‘Voor ons type bedrijf en onze specifieke wensen, was AWS het geschiktst. We hebben wel naar andere partijen gekeken, ook Nederlandse. maar die haakten uiteindelijk af. Zij konden bijvoorbeeld niet de flexibiliteit leveren die wij wensten.’

Cloudteam

De meeste medewerkers van Portbase hebben zowel kennis van de havenlogistiek als van de automatisering die daarmee gepaard gaat. Het bedrijf heeft een eigen cloudteam opgeleid. Deze mensen gaan het PCS in de cloud beheren en verder ontwikkelen. Ook hierbij is Xebia betrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-01T12:01:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.