Malware legt systemen Wolters Kluwer dagenlang plat

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer is eerder deze maand getroffen door malware. Er was geen antivirusoplossing beschikbaar, waardoor de kwaadaardige code bestanden versleutelde en de bedrijfsvoering ontwrichtte. Om de schade te beperken, zette het informatieconcern grote delen van zijn ict dagenlang offline. Bijna alle systemen werken weer, blijkt uit een uitvoerig feitenrelaas dat het Alphense concern online heeft gezet.

Het ict-team ontdekte de malwarebesmetting op 6 mei 2019. Om te voorkomen dat de malware zich verder zou verspreiden, besloot het bedrijf direct na de ontdekking om een groot aantal applicaties en interne systemen offline te halen. Dit gebeurde onder meer met enkele klanttoepassingen en het internettelefoniesysteem. Ook werden de autoriteiten op de hoogte gebracht.

Onder de getroffen toepassingen die noodgedwongen offline werden gehaald, bevinden zich CCH SureTax en CCH Axcess. Deze cloudtoepassingen voor accountants en belastingconsulenten waren na enkele dagen weer beschikbaar, schrijft het bedrijf.

Stap voor stap weer online

Na maatregelen om de schade te beperken, zorgde Wolters Kluwer er samen met zijn it-beveiligingsleveranciers voor dat de ict weer afdoende bescherming kreeg. Het is niet bekend welke leveranciers het betreft.

Daarna werden de getroffen systemen en applicaties stap voor stap weer online gezet. Dit ging gepaard met de nodige analyses, scans, tests en kwaliteitscontroles.

Onderzoek

Ondertussen loopt een onderzoek naar de oorsprong van de besmetting en naar eventueel dataverlies. Tot dusver concludeert het bedrijf dat er geen klantgegevens zijn buitgemaakt en dat gebruikers van de toepassingen niet zijn besmet met de malware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-17T18:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.