Oracle start specifieke cloudregio voor Nederland

Eneco en Menzis, die nu clouddiensten in Frankfurt afnemen, stappen mogelijk over naar Amsterdam

Nederlandse vlag

Oracle start een cloudregio in Nederland. Het bedrijf biedt zijn nieuwste generatie clouddiensten (Gen 2) aan vanuit een datacenter in Amsterdam-Zuidoost. Daarmee is volgens de aanbieder gewaarborgd dat data binnen Nederland blijft. Eind december 2019, uiterlijk begin 2020 moet de Nederlandse cloudregio operationeel zijn.

Na Duitsland is ons land het tweede in EU met een eigen cloudregio van de applicatie- en databaseleverancier. Nederlandse klanten zoals Eneco en Menzis, die nu nog hun clouddiensten in Frankfurt afnemen, kunnen dan mogelijk migreren naar Amsterdam-Zuidoost, van waaruit de Oracle-cloud wordt gehost.

Het opzetten van cloudregio's past in een strategie waarin Oracle clouddiensten levert die voldoen aan hoge eisen op het gebied van beveiliging  en wet- en regelgeving (compliance). Zo kunnen afnemers bijvoorbeeld voorkomen dat gevoelige data buiten de EU wordt gehost.

Het bedrijf biedt Nederlandse klanten en partners toegang tot alle Oracle clouddiensten. Dat zijn bijvoorbeeld autonome databases en bedrijfsapplicaties. Volgens de leverancier gaat het om de tweede-generatie-clouddiensten.

Eneco en Menzis

Eneco-cio Mario Suijkerbuijk: ‘We hebben in 2019 onze missie-kritieke applicaties naar Oracle’s Gen 2 Cloud gemigreerd. Met als voordelen lagere kosten, een hogere beschikbaarheid, een betere performance en een hogere mate van security.’

Menzis-directeur it en informatievoorziening, André van de Wetering, vertelt dat veel primaire bedrijfsprocessen binnen de verzekeraar draaien op het Oracle Health Insurance-platform. Continue verbeteringen en innovatie zijn voor hem een randvoorwaarde voor een optimale dienstverlening aan leden en verzekerden.

Hij vertelt dat met Oracle als partner een visie is ontwikkeld is om de continuïteit en doorontwikkeling van de backoffice te borgen. Dat is in lijn met de cloud-strategie van Menzis. 'We zijn de eerste zorgverzekeraar die haar backoffice op deze manier naar de Oracle Gen 2 Cloud heeft gebracht.’

36 cloudregio's

Softwarebedrijf Epicenter stapte eveneens over naar Oracle’s Gen 2 Cloud-regio in Frankfurt. Zij overwegen over te stappen naar de nieuwe Nederlandse cloudregio, zodra deze operationeel is.

Oracle heeft zich tot doel gesteld om aan het eind van 2020 wereldwijd over 36 tweede-generatie-cloud-datacenterregio’s te beschikken. Hoofdverantwoordelijke voor Oracle’s clouddiensten in EMEA, Jean-Pierre van Tiggelen: ‘Onze Gen 2 Cloud is gebouwd om ondernemingen te helpen hun meest veeleisende workloads veilig te beheren.’ Volgens Van Tiggelen dragen de architectuur en mogelijkheden van de diensten bij aan  betere beveiliging, hogere prestaties en kostenbesparingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-14T10:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.