ACM onderzoekt marktwerking clouddiensten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt zich af of de markt van clouddiensten in Nederland goed functioneert. De waakhond start hiertoe binnenkort een onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar hoe personen en bedrijven in de cloud werken, wat de gevolgen voor de dienstverlening zijn en of er sprake is van marktimperfecties.

Met de marktstudie wil de ACM vooral kennis van clouddiensten opdoen. Het idee is dat dergelijke diensten ook worden gebruikt door organisaties die als poortwachter zijn aangewezen in de toekomstige Digital Markets Act (DMA), een Europese richtlijn ter voorkoming van marktmisbruik door grote techbedrijven.

Poortwachters zijn bedrijven als Google, Facebook, Apple en Microsoft. Na invoering van de DMA krijgen zij allerlei regels opgelegd, bijvoorbeeld op het vlak van dataverzameling en -uitwisseling, rechten voor gebruikers, pre-installatie en interoperabiliteit. Met de regels wil de EU de overheersing van internetreuzen op de digitale markten inperken en meer kansen bieden aan kleine en opkomende bedrijven.

Informatievergaring

Voorlopig betreft het onderzoek van de ACM enkel informatievergaring. Zo proberen de ambtenaren te achterhalen hoe clouddiensten technisch zijn gebouwd en wat de gevolgen hiervan zijn voor dienstverlening die op basis van clouddiensten werken.

Ze inventariseren ook of er sprake is van marktmacht, vendor lock-in en informatie-assymetrie, een onbalans waarbij de ene partij meer of betere informatie bezit dan de ander. Na afloop van de vergaringsronde, waarschijnlijk in september, beslist de ACM of verder onderzoek nodig is.

Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen, spreekt de ACM de komende tijd met aanbieders en gebruikers van clouddiensten, Nederlandse en Europese experts, wetenschappers en met andere toezichthouders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-21T10:54:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.