Neelie Kroes formuleert Europese cloudstrategie

De Europese Commissie komt met een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing. Daarmee wil de commissie het gebruik van cloud computing door bedrijven stimuleren. Dat zou in 2020 tot 45 miljard euro aan extra uitgaven voor cloud computing moeten leiden. Dat zou de Europese economie met 957 miljard doen groeien en 3,8 miljoen banen opleveren.

De vier hoofdpunten van de Europese strategie voor cloud computing zijn:
• Garanderen dat de gebruiker zijn data van de ene cloud naar de andere kan verplaatsen of geheel kan terugtrekken.
• EU-certificering van betrouwbare cloudproviders.
• Modelcontracten voor cloud computing waarin wettelijke voorwaarden duidelijk zijn vermeld.
• Een Europees partnerschap tussen overheid en ict-bedrijfsleven dat de behoeften in de markt inventariseert. Dit geeft Europese ict-bedrijven een voorsprong op de concurrentie, vooral uit de VS.

Deze vier actiepunten moeten het mogelijk maken dat Europa maximaal profiteert van de potentie van cloud computing. Nu laten veel bedrijven zich nog afschrikken uit vrees voor de veiligheid van hun gegevens of problemen met het overstappen naar een andere provider. De cloudstrategie van de Europese Commissie werd op 27 september 2012 door commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) bekendgemaakt in een toespraak.

‘We moeten Europees denken. Als wij vasthouden aan nationaal beleid met nationale regels, houden wij de cloud gevangen binnen nationale grenzen. Wij zouden onze ambitie niet op die manier moeten insnoeren', aldus Kroes in haar toespraak.

Besparing

Volgens de Europese Commissie is een belangrijk voordeel van cloud computing dat bedrijven geen dure servers of dataopslagsystemen hoeven aan te schaffen en te onderhouden. Volgens 80 procent van de bedrijven die al clouddiensten afnemen bespaart dit tussen 10 en 20 procent op ict-kosten, stelt de commissie. Een op de vijf bedrijven spreekt zelfs van een besparing van meer dan 30 procent. Naast lagere kosten voor ict, spaart cloud computing ook kantoorruimte uit en hebben bedrijven minder ict'ers nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een hele krachtige uiting die aangeeft dat:

1) De EC overtuigd is van de groei en het nut van Cloud Computing.
2) Erkent dat het grootste struikelblok vertrouwen en onduidelijk over regels is
3) Herkent dat de versnippering nu leidt tot een sterke positie van de VS.

Het is alleen jammer dat ze zich richten op aanpak op Europees niveau. Ten eerste betekent dat consensus en zoals we zien tijdens deze crsis is die nu juist zo moeilijk te bereiken. Daarnaast leggen ze nadruk op het voorkomen van een Vendor Lock-in (data kunnen verplaatsen), dit maakt het eerder beschreven deel van consensus alleen maar erger. Want dan krijg je dus "standaarden" over data, als dit zo snel gerealiseerd wordt als de implementatie van XBRL, dan zie ik dit niet zo snel gebeuren.

Ik geloof meer dat wetten in landen zich soepeler op moeten stellen in het teken van de geest van de regels. Het is niet erg om data buiten Europa op te slaan, mits ze maar niet in het buitenland verwerkt worden, bijvoorbeeld door een call center.

Het riekt ook een beetje naar protectionisme. Dat is op zich gezond, maar kan ook remmend werken in de adoptie van cloud computing.

In mijn ogen zou er niet zoveel de nadruk moeten liggen op Europees. Het model moet kunnen werken zonder consensus, deze volgt vanzelf wel als we lekker bezig zijn. Dus eerste bewegen, dan pas consolideren.

Niettemin vind ik het een goede stap die een duidelijk signaal afgeeft, wat de acceptatie van cloud computing zal versterken. Daarnaast is het document uit dit artikel voor de verandering erg goed te lezen!

Overigens: kijk in dit licht eens naar OpenStack.org. Zij bieden een (open source) operating systeem aan voor cloud computing.

Dit is volgens mij de krachtigste poging om bedrijven te helpen cloud computing provider te worden. Uiteraard komt dit initiatief... uit de VS.

Ik besef dat de site nu niet snel helpt om het concept te begrijpen, maar als ik cloud-computing provider zou willen worden, zou dit mijn eerste keus zijn om in te gaan ontwikkelen.

De vier hoofdpunten zijn een prima advies richting bedrijven die een stap in de cloud overwegen als aandachtspunt, maar ik ben er geen voorstander van om dit met bemoeienis vanuit de EU te regelen.

De logica in het artikel ontgaat me ook enigszins: zo zou een besparing in de kosten de drijfveer zijn en de reden om hier in te grijpen in de markt het verhogen van de uitgaven om een economie een impuls te bezorgen. Klinkt me wat tegenstrijdig in de oren.

Volgens mij is het aanbod nog volop in ontwikkeling en is het inderdaad niet eenvoudig om een goeie vergelijking te maken tussen verschillende aanbieders. Maar ingrijpen door de EU lijkt me die ontwikkeling niet helpen.

Een uitstekend initiatief, nu de uitvoering nog. Eenduidige en heldere regels omtrent alle Security en privacy vraagstukken zijn inderdaad noodzakelijk om over de 'cloudwatervrees' heen te komen.

Het is leuk als Europa wil concurreren de VS maar ik vrees wel dat de beperkende factor verschuift van landsgrenzen naar de grenzen van de EU, met name voor de public cloud blijft dat een remmende factor.

Ik ben benieuwd wie dit mw Kroes in het oor heeft gefluisterd? De ontwikkelingen in de cloud zouden zomaar stil komen te staan omdat er regelgeving om heen komt. Is hier wel behoefte aan, en levert het dan ook wel wat op. De wereld houdt niet op bij Europa, we moeten hierin global denken. De regelgeving beperkt hier de vrije markt.
Mijns inziens zijn organisaties zelf wel in staat om goede afspraken met de leveranciers te maken. Alles berust op vertrouwen van de klant in de leverancier en in het maken van goede degelijke afspraken.

Goed initiatief en ze is goed ingefluisterd.
Alleen jammer dat er niet 5 punten zijn, namelijk Europese wetgeving over het eigenaarschap van de data, privacy en de regelgeving tegen de Rest van de wereld.

Jammer dat er geen brug wordt geslagen naar de wereld, of in ieder geval de US, die lopen voorop, ook voor wat betreft de toegang tot data van anderen met de patriot act. Misschien iets voor Europa om ook dor te voeren.

En ook jammer dat er geen tijdsbalk bijstaat, dit moet snel gebeuren. Openstack is een van de initiatieven, maar er zijn meer gegadigden voor de markt van Cloud Operating Systemen. Microsoft, VMware en andere startups richten zich hierop, daar zou Europa het verschil kunnen maken.

Had Europa ook niet de ambitie om tegen 2010 de sprong gemaakt te hebben naar de kennismaatschappij?

Ongetwijfeld goede intenties, maar met 27 landen tot een akkoord komen en nog veel belangrijker, mogelijke afnemers van cloud, met overheden op kop, die veelal liever de kat uit de boom kijken, maak ik me weinig illusies.

Als er al een nieuw innovatief (cloud-) bedrijf zou ontstaan in Europa wordt het zo gekocht door... Amerikanen.

Het statement is een uitstekende stap vooruit. Cloud wordt niet langer gezien als een risico maar als een kans. En het is goed dat Kroes hier een Europees belang ziet, de misvatting dat de cloud alleen uit Amerika komt is hardnekkig - zoals sommige reacties laten zien. De online sector heeft, met o.a. de AMS-IX als grootste knooppunt ter wereld, juist een stevige basis in Nederland. De sector is daarmee van groot belang voor onze economie.
De professionele NL hosting partijen, verenigd in de stichting DHPA, promoten al jaren transparantie, professionaliteit en het borgen van vertrouwen door ontwikkelen van standaards en richtlijnen. Alle maatregelen die bijdragen aan uniformiteit en gebruik door de overheid zelf zijn daarom toe te juichen.

Zorg is er evenwel over de uitwerking. De EU overheid komt niet zelden juist met nieuwe regels op basis van een eigen werkelijkheid en creeert daarmee dan vaker meer red-tape dan minder. De clean-internet initiatieven zijn een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Er zo zijn er ook toenemende zorgen over de effecten van het zwaar achterlopen van wetten en het internationaal toepassen van recht op de praktijk van Internet en cloud.
Focus zou dan ook moeten liggen op aansluiten op de markt, promoten en ondersteunen van standaards die in ontwikkeling zijn, en het verbeteren en harmoniseren van bestaande wetgeving.

Al met al: een positief signaal, maar we zijn erg benieuwd naar de uitwerking!

Wat mij betreft is het eerste hoofdpunt het belangrijkste. De klant moet eigenaar zijn van zijn data en niet de leverancier. Wij willen dit nog wel eens vergeten! Certificering en contracten zijn gemeengoed. Op het gebied van beveiliging kan de overheid veel sneller en strakker beleid voeren. In welk hoofdpunt wordt dit geregeld? Op het gebied van regelgeving vind ik het initiatief van Kroes uitstekend, dit moet niet aan lokale regeringen worden overgelaten maar op Europees niveau worden vastgelegd. Voor je het weet zit je weer op lokaal niveau de regeltjes uit te pluizen en wordt de organisatie geconfronteerd met extra kosten.

@ Henri Koppen
Je zegt:
"Uiteraard komt dit initiatief... uit de VS. "
klopt niet!
"As the independent home for OpenStack, the Foundation has already attracted more than 5,600 individual members from 87 countries and 850 different organizations"

Een heel goed initiatief. Het wordt tijd dat de regels binnen Europa geharmoniseerd worden. Nu zitten we zelf regelmatig met het probleem dat iets in het ene land wel mag maar in het andere niet. Met name de lokale overheden in Europa houden er zo hun eigen regels op na.
Als de Europese regelgeving lukt (want dat wordt nog een hele klus) is er ook een basis om met de VS tot een eenduidige regelgeving te komen.

@Jan van Leeuwen: OpenStack is an Infrastructure as a Service (IaaS) cloud computing project started by Rackspace Cloud and NASA in 2010. (http://en.wikipedia.org/wiki/OpenStack)

Ik zeg niet over wie er allemaal aan bijdraagt, ik zeg wie het initiatief gestart is :-)

@Philippe Creytens: Hele rake opmerking!! "Als er al een nieuw innovatief (cloud-) bedrijf zou ontstaan in Europa wordt het zo gekocht door... Amerikanen."

@Michiel Steltman: Nee, je versterkt juist de misvatting tussen cloud en cloud computing. Cloud is gewoon een synoniem voor het internet. Cloud hebben we inderdaad ook in Europa en Nederland. Ik heb veel interesse welke Europese bedrijven cloud computing aanbieden. En dan bedoel ik bedrijven die dus op basis van zelfbediening veel computers/servers laten samenwerken op een schaalbare manier. Welke niet VS bedrijven bieden een "content delivery network, geautomatiseerde load balancers en de mogelijkheid om een "resilient" applicatie architectuur op te zetten zonder dat hier menselijke arbeid aan te pas komt? Welke partij zou bijvoorbeeld een Hyves aan kunnen bieden die ook in Peru snel is?

Ondanks dat het met "ons" kennis niveau vaak wel goed zit lopen we hopeloos achter de op de VS en de afstand wordt tot op heden nog steeds *groter*. Als je ziet met welke snelheid Amazon groeit, ervaring op doet en diens services uitbereid word ik bijna neerslachtig.

We snappen en hebben cloud, maar cloud computing -waar de echte innovatie en toekomst zit- hebben we nagenoeg niet.

Overigens hou ik me ten zeerste aanbevolen! Dus als er partijen zijn die wel degelijk goed bezig zijn op het gebied van cloud computing hoor ik dat graag. Dan maak ik direct een account aan.

Een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing..... met ander woorden “standaardisatie” van Cloud Computing.
De behoefte aan standaardisatie van Cloud computing (techniek, regels, normen etc) is iets wat ik in het verleden in elke discussie op deze site benoemd heb.

Op 18 september heb ik een bijeenkomst bijgewoond waar Maurice van der Woude een van de sprekers was. Hij is samen met een aantal andere mensen (op Europese niveau) bezig om via EuroCloud de standaardisatie van Cloud te regelen. Hij gaf ook aan dat het niet makkelijk is om zoveel landen op een lijn te krijgen en sterker nog, dat gaat nog wat jaren duren.

Er zijn “slimme” ondernemers die slim inspelen op de behoeftes die ontstaan zijn uit het gebrek aan standaardisatie en de door de leveranciers eigen invulling van dit verschijnsel(Cloud). We zien een toename van mensen/bedrijven die als Cloud-adviseur zich profileren die de toekomstige Cloudgangers door deze mist naar hun bestemming willen brengen.
Maar de vraag is welke normen deze ondernemers kunnen hanteren als er nog geen referentiekader (lees standaardisatie) bestaat!

@Reza: Laten we kijken hoe dit in de natuur gaat, daar zie je "survival of the fittest". Dit wordt vaak fout vertaald naar "het recht van de sterkste", een betere vertaling zou zijn; "het overleven van de best passende".

Ik geloof in natuurlijk selectie versus kunstmatige selectie.

Natuurlijke selectie is dat organisaties inspelen op behoeftes en er uiteindelijk een dominant model ontstaat. Dit is dan de de facto standaard totdat er iets beters komt.

Om van te voren te proberen een standaard te verzinnen is in feite kunstmatige selectie en in mijn ogen.... redelijk kansloos. Evolutie is een complex geheel waarin veel meer krachten spelen dat je praktisch kan uitwerken.

Ik ga absoluut niet mijn energie verspillen in het vechten voor standaarden. Ik pak de technieken die goed lijken te werken met de voorwaarden die mij zinvol lijken in samenwerking met de belanghebbende.

Vergeet niet: (natuurlijke) Evolutie is het *enige* systeem wat tot nu toe intelligentie heeft geproduceerd!

Dus je vraag en voorstel klinkt logisch en heel redelijk, ook ik geloof in standaardisatie, het is zelfs de driver van cloud computing, maar ik geloof er niet in dat je van te voren cloud standaarden moet gaan bedenken.

Uniformiteit en standaardisatie in wat eigenlijk? Waar wordt naar gestreefd? Ik dacht in art 3.1 iets te vinden over security, maar er staat iets over trusted Cloud Providers. Het zou mooi zijn als er richting aan dit proces kan worden gegeven, dus de wijze waarop trust kan ontstaan. het gaat immers om het vertrouwen dat er bij gebruikers kan gaan ontstaan.

Nadeel van trust gegenereed door de overheden is dat het altijd zo lang duurt door de vele overleg lagen. Het komt in de praktijk om allerlei plausibele redenen nooit tot een snelle en kant en klare situatie.

Uiteraard ben ik voorstander van dit initiatief en juich het van harte toe. Maar mag het aub wat sneller gaan voor al die afnemers die willen weten dat de Cloud en Cloud computing veilig zijn?

Op zich een prima ontwikkeling; meer heldergheid over de inhoud, standaardisatie, uniformiteit, security, overdraagbaarheid en last but not least werkgelegenheid en dit alles namens de EU?

Nu wel, als ik aan de EU denk vraag ik mij meteen af of dat dit niet gedoemd is te mislukken, e.e.a. is namelijk sterk afhankelijk van wet en regelgeving en daarbij komen dan zaken als controlerende instanties om de hoek kijken.

En waar zijn we binnen de EU nu allemaal wars van, juist, van al dit soort zaken. Een Europese Cloud initiatief kan m.i. pas echt slagen als de EU in staat is één vuist te vormen.

Dan kan het ook voor iedereen wat opleveren en kan iedereen ook daadwerkelijk meeliften op de spin-off van deze ontwikkeling, voor nu vrees ik met alle vrezen dat het idee een leuk idee blijft maar de praktische invulling nog wel even op zich zal laten wachten dan wel uiteindelijke een stille dood zal sterven.

En daarbij heb ik zelf nog wel de vraag, dit zou dan wel goed moeten zijn voor de eindgebruikers, maar wat heeft dit voor impact op de huidige Cloud Providers, onder deze partijen zullen immers velen hun eigen ding op hun eigen manier doen en daarom is, bewust of niet, de overdraagbaarheid, security, allemaal nog niet per definitie goed geregeld, maar is het daarom meteen dan ook slecht? Wie gaat de misgelopen "handel" goedmaken voor de huidige partijen, het is dan wel goed voor de eindgebruiker maar wat "kost" het ons uiteindelijk werkelijk onder aan de streep?

Initiatieven tot verbetering van Cloud zijn tot voor dusver gestart al vaak gestart en snel ook weer uiteengevallen. Partijen als VMware, Citrix, Microsoft en SUN zijn het nog niet eens over hoe te regelen dat het platform uitwisselbaar wordt, maar is dit erg, voor alle systemen zijn voor- als ook nadelen te (be)noemen.

Kortom, wij hebben hier allemaal nog een hele slag te slaan, een grotere slag dan denk ik Neelie Kroes zich nu ingebeeld heeft...

Laten we gewoon een soort keurmerk/standaard hanteren en partijen daarop aanhaken en zich zo onderscheiden in kwaliteit alsook uniformiteit en verschil moet er blijven, immers zijn ook niet alle klanten gelijk en dus past daar ook niet een leverancier bij en dus moet hierin ook ruimte blijven.

Dat Mw. Kroes regels wil voor een europese vorm van cloudcomputing is mijns inziens te begroeten. In tegenstelling tot Henri vindt ik het juist, dat er "europees" gedacht wordt. Een instelling zoals:
"Het model moet kunnen werken zonder consensus, deze volgt vanzelf wel als we lekker bezig zijn"
klinkt naar de bekende "zelfregulering" en dat daar niet veel positiefs uitgekomen is weten we allemaal.

Ik woon nu bijna 10 jaar in het buitenland, reisde de 10 jaar daarvoor door heel europa en heb gewerkt voor een amerikaans bedrijf.
Het wordt tijd dat we in europa eens europees gaan denken, alleen zo kunnen we meespelen op hoog nivo.

Henri kan eens kijken naar hosteurope in duitsland die levert (europese) cloudcomputing.

We welcome the cloud strategy initiative from the EU as Rackspace has always championed interoperability through our Open Cloud and the use of open standards in general. The introduction of minimum standards, codes of best practice and certification would ensure a common framework and aid interoperability. It would also help phase out vendor lock-in which we believe goes against the core pillars of cloud computing: flexibility, cost efficiency and scalability.

At the same time, however, we must ensure that any new initiatives, such as changes to commercial terms of practice, are not too restrictive and end up curtailing the great flexibility and affordability of cloud. Cloud is for everyone, but not for everything, and there must be in-built flexibility to ensure both diversity in the types of solutions and services available and technological advancement are not hampered.

Rackspace Vice President Legal Tiffany Lathe

De netwerklaag die de cloud ondersteunt, is goed verzorgd door de internationale standaarden. Andere gebieden hebben nog wel de aandacht nodig, in het bijzonder systeem coördinatie en controle. De verschuiving naar de cloud brengt een aantal zaken met zich mee: het automatiseren van processen en het controleren van de capaciteit door applicaties en diensten in plaats van door mensen. Dat vereist standaardisatie van de onderliggende protocollen en integratie met de netwerkcomponenten.

Beveiliging is een belangrijke zorg bij cloud computing. Een certificatie-programma voor betrouwbare cloud-leveranciers zou in kunnen spelen op betrouwbaarheidsvereisten en de beveiliging van data die via de cloud wordt uitgewisseld. Steeds meer bedrijfsgevoelige data wordt gedistribueerd via de cloud. Daarom wordt er goed aan gedaan op de beveiligingspijlen niet alleen te richten op het veilig stellen van de ‘at-rest’-data, maar zeker ook op de ‘in-flight’ encryptie om informatie te beveiligen die zich buiten de muren van de organisatie bevindt.
Zoals het voorstel aantoont, is transparantie vitaal voor de ontwikkeling van de cloud computing markt en Service Level Agreements spelen daarbij een belangrijke rol. Dit betekent dat de infrastructuur die ondersteuning biedt aan de cloud, de mogelijkheid moet bieden om de prestaties te kunnen monitoren op alle mogelijke niveaus. Zo worden zowel cloud-leveranciers als bedrijven voorzien van waardevolle en bruikbare informatie. Dit kan worden gezien als onderdeel van het coordinatie- aspect wat al eerder is genoemd – het automatiseren en programmeren van de netwerkinfrastructuur zodat alle betrokken partijen worden geholpen om voordeel te halen uit het cloud-model.

Het idee achter het cloud-model is dat bij de inzet van resources de service providers en gebruikers profijt hebben van de schaalgrootte. Dit zou ook het geval zijn bij het European Cloud Partnership. De belangrijkste componenten van deze visie zijn on-demand bandbreedte, systeem coordinatie van componenten en resources, en de mogelijkheid om prestaties en beveiliging te meten. Flexibiliteit dient ingebouwd te worden in de cloud en zou moeten leiden naar een on-demand model voor het provisionen van connectiviteit (met de juiste mechanismen voor betrouwbaarheid, coordinatie en beveiliging), want dat is waar de besparingen kunnen worden gerealiseerd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-28T15:26:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.