Computable start onderzoeken voor jaargids

Computable 100

Vrouw notitieblok onderzoek vragenlijst

Computable onderzoekt binnenkort het imago van ict-bedrijven en hun financiële situatie in de Nederlandse markt. Hiervoor roept het iedereen op om ict-bedrijven aan te melden. Dit kan tot en met 1 juni 2016. Selectie voor de onderzoeken geschiedt op basis van de omzet over 2015. De lijsten worden gepresenteerd in de jaargids Computable 100, die op 9 december 2016 verschijnt.

Bedrijven die hun Nederlandse omzetgegevens over 2015 bekendmaken, komen automatisch in aanmerking om deel te nemen aan beide onderzoeken. De informatie wordt vertrouwelijk behandeld en wordt gedeeld met corporate finance-specialist MBCF die onderzoek doet naar de honderd financieel krachtigste ict-bedrijven van Nederland.

Nieuwe meetmethode MBCF

Dit jaar wordt de lijst door MBCF op een andere wijze samengesteld. Voor de lijst worden de volgende vier categorieën gehanteerd:

  1. Winstgevendheid (marge) op basis van EBITDA, berekend over de periode 2013 t/m 2015 (voorheen was dit EBIT over één jaar).
  2. Omzetgroei over drie jaar (2013 tot en met 2015). Omzetgroei is dit jaar een nieuwe financiële parameter in het onderzoek.
  3. Solvabiliteit van het bedrijf over de periode 2013 tot en met 2015, voorheen was dit over één jaar.
  4. Gemiddelde omzet per werknemer over de periode 2013 tot en met 2015, voorheen was dit over één jaar.

Op basis van de aangeleverde gegevens wordt per categorie een top 100 gemaakt en vermenigvuldigd met een factor. De winstgevendheid, omzetgroei en solvabiliteit worden vermenigvuldigd met een factor 30 en de gemiddelde omzet per medewerker wordt vermenigvuldigd met een factor 10. Voorbeeld: de onderneming die de hoogste omzetgroei heeft gerealiseerd in de afgelopen drie jaar staat bovenaan in die categorie. De notering 1 wordt vermenigvuldigd met factor 30. Ditzelfde wordt gedaan met de andere drie categorieën, waarna de onderneming met het minst aantal punten bovenaan de ranglijst staat.

De weging van de gemiddelde omzet per werknemer woog in het verleden zwaarder mee en de financiële variabelen werden op basis van één jaar vastgesteld. MBCF en Computable kiezen voor een spreiding over drie jaar om zodoende een evenwichtigere en stabielere lijst te publiceren die minder beïnvloed wordt door jaarlijkse uitschieters.

Imago-onderzoek

Op basis van de financiële lijst van MBCF en op basis van eigen onderzoek start Computable vervolgens ook zijn jaarlijkse imago-onderzoeken. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door Enigma Research. Ook dit jaar wordt er weer specifiek gekeken hoe ict-bedrijven het in Nederland doen op basis van kennisniveau, innovatie, als zakenpartner en hoe zij gezien worden als werkgever. In dit onderzoek kunnen dus alle ict-bedrijven die actief zijn in Nederland meedoen, ook als zij geen of niet officieel Nederlandse omzetcijfers rapporteren.

Het imago-onderzoek wordt gedaan met in totaal 150 ict-bedrijven die in Nederland actief zijn. Om tot dit aantal te komen worden bedrijven geselecteerd op basis van een nader te bepalen ondergrens van de in 2015 gerealiseerde omzet. Bij het onderzoek van vorig jaar werd deze omzetondergrens uiteindelijk vastgesteld op twintig miljoen euro over 2014. De verwachting is dat deze grens over 2015 hoger ligt. Een andere voorwaarde voor deelname aan het imago-onderzoek is dat het ict-bedrijf minimaal drie jaar actief moet zijn.

Aanmelden

Aanmelden voor het jaarlijkse imago-onderzoek en het financiële onderzoek van Computable kan op http://www2.computable.nl/imago. Om in het imago-onderzoek te kunnen worden meegenomen moet de aanmelding voor 20 april 2016 bij Computable binnen zijn. Aanmelden voor het financiële onderzoek kan tot en met 1 juni 2016.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-06T13:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.