Adyen is grootste stijger van 2018

Succes

De top tien van het imago-onderzoek voor de Computable 100 onder ict-bedrijven lijkt erg op die van vorig jaar. Niet alleen staat de voltallige top zeven waar het vorig jaar stond, ook maakt van de complete top tien van vorig jaar alleen Capgemini een stap voorwaarts. Daarom een blik op de partijen die na de top tien volgen en flink naar boven opstomen. Dan valt Adyen op, met maar liefst 33 plekken winst de grootste stijger van het jaar.

2018 lijkt het jaar van de stabilisatie. Daar waar Microsoft, Google en Apple de afgelopen jaren streden om de nummer 1-positie, daar is dit jaar het erepodium precies hetzelfde als vorig jaar. In 2017 wisten zowel Microsoft als Google Apple voorbij te streven, dit jaar blijven ze alle drie staan waar ze stonden. Daarom is het interessant om te kijken naar de onderlinge verschillen en dan lijkt Microsoft qua populariteit toch wat afstand te nemen van zijn naaste twee belagers. Daar waar het vorig jaar nog een kleine vijf procent voorsprong had op Google en bijna vijftien procent op Apple, daar zijn de verschillen in 2018 gegroeid tot respectievelijk ruim twaalf en ruim 24 procent.

Ook de nummers vier tot en met zeven vallen in herhaling; ASML, Amazon, IBM en Cisco namen deze posities in. Daarbij moet worden vermeld dat Amazon en IBM iets in populariteit zijn gestegen. Alleen Capgemini wist van de top tien een stap voorwaarts te maken en steeg met twee plekken naar positie acht. Daarvoor leverden Accenture en Hewlett Packard Enterprise een plekje in.

Vlak buiten de top tien zien we wel ict-bedrijven stappen voorwaarts of terug maken. Zo stijgen Afas Software en Dell EMC beide vijf plekken, pakken Atos en NXP Semiconductors er vier en stijgen HP Inc. en Citrix elk drie plekken. Dit gaat ten koste van Oracle, SAP en Red Hat, die respectievelijk twee, twee en drie plekken dalen ten opzichte van vorig jaar.

Adyen snelste stijger

Top 10 grootste stijgers t.o.v. 2017

Positie Bedrijf Aantal plekken
1 Adyen 33
2 ilionx 32
3 Axians 22
4 SLTN Inter Access 21
5 ADP 18
  T-Systems 18
7 Conclusion 17
8 Tata Consultancy Services 16
  Ingram Micro 16
10 Copaco 15
  Simac ICT 15

De grootste stijger in 2018 vindt buiten de top twintig plaats. Waar Adyen vorig jaar op positie 58 binnenkwam in de lijst, daar stijgt het dit jaar door naar plek 25. Hiermee is het de grootste stijger van 2018, al is het maar net. Want ilionx wist in de top honderd maar liefst 32 plekken te stijgen, van plek 85 naar 53. Axians steeg verder met 22 plekken, SLTN Inter Access deed dit 21 posities.

Net als voorgaande jaren wordt de imago top honderd onder ict-bedrijven samengesteld op basis van vier onderzoeksgebieden. Zo vragen wij deelnemers wie hun favoriete zakenpartners is, welk ict-bedrijf ze vinden dat innovatief bezig is, wie in hun ogen de beste werkgever is om voor te werken en welke medewerkers volgens hen beschikken over het hoogste kennisniveau.

Microsoft is net als voorgaande jaren de beste zakenpartner en weet zijn voorsprong op nummer twee Google zelfs te vergroten. Apple valt uit de top drie en ziet zich voorbij gestreefd door KPN.

Volgens deelnemers aan het onderzoek is Google nog steeds het innovatiefst bezig. Vorig jaar pikte het deze titel af van Apple en realiseert dezelfde eindklassering in 2018. Google was vorig jaar ook de populairste werkgever voor ict’ers en ook deze winst werd in 2018 behaald.

Op het vlak van kennisniveau zijn er wel veranderingen in de ranking. Waar ASML vorig jaar nog bovenaan stond, weet Google dit Nederlandse bedrijf van de troon te stoten. Ondanks dat Google in drie van de vier gevallen als beste uit de bus komt, is het Microsoft dat in zijn geheel het hoogste aantal punten haalt.

De ict-lijst in het imago-onderzoek van Computable wordt doorgaans gedomineerd door grote, internationale bedrijven. Toch zijn ook de Nederlandse ict-bedrijven goed bezig. De helft van het aantal deelnemers dat onderzocht is, is Nederlands of van oorsprong Nederlands. Wij hebben deze 75 bedrijven uit de lijst geselecteerd en komen ook met Nederlandse lijstjes. Deze rankings vindt u terug onder de noemer ‘Neerlands trots’ in het artikel ‘Dit zijn de ict-toppers uit Nederland’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-14T09:45:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.