Opleidingsmarkt krijgt gemiddeld een kleine acht

Computable Career Guide: Ictivity Training is populairste ict-opleider

Winnaar

Ictivity Training is uitgeroepen tot de beste opleider van ict’ers in Nederland. De opleidingstak van de ict-dienstverlener kreeg in het onderzoek dat Enigma Research uitvoerde in opdracht van Computable een 9,06 van zijn eigen trainees en cursisten. Daarmee bleef het Quint Academy en Improve Quality Services voor, die respectievelijk een 8,90 en 8,74 als eindcijfer scoorden.

Vorig jaar liet Computable voor het eerst de ict-opleiders van Nederland beoordelen door de eigen (toekomstige) ict’ers. Pink Elephant was de eerste nummer één, maar het bedrijf uit Naarden kreeg dit jaar te weinig respons om toegelaten te worden tot de eindklassering. Een opleider moet namelijk minimaal vijf beoordelingen krijgen om mee te mogen doen. Dit heeft geresulteerd in een top 25. De 641 deelnemers beoordeelden in totaal 108 ict-opleiders.

Topics en branches

Net als voorgaande jaren zijn de ict-opleiders weer op allerlei verschillende gebieden beoordeeld, zoals lesaanbod, actualiteit van de lesstof, de toepasbaarheid van lesstof in de praktijk en de prijs-kwaliteit-verhouding. Voor deze in totaal zestien deelgebieden hebben we telkens een top tien samengesteld. Net als voorgaande jaren hebben we een gemiddeld eindcijfer per deelgebied bepaald.

Nieuw dit jaar in het opleidersonderzoek is dat we de respondenten gevraagd hebben naar de ict-onderwerpen waarin hun ict-opleider doceert. Dit levert in totaal negentien keer een top vijf op met de beste opleiders in dat specifieke topic. De rangschikking wordt bepaald op basis van het aantal respondenten ten opzichte van het totaal respondenten van de opleider en ten opzichte van het markttotaal. Deze percentages worden gekoppeld aan de gemiddelde eindscore van de ict-opleider om zo de onderlinge verhoudingen te bepalen.

Opleidinsniveaus

Opleidingsniveaus

Zie alle opleidingsniveaus

Ook nieuw dit jaar is het niveau van de opleiding. Dit resulteert in totaal in vier keer een top tien. Dit zijn de drie standaardniveaus mbo, hbo en wo, maar ook de categorie ‘anders’. Hieronder vallen bedrijfstrainingen, certificeringen en maatwerk.

Op mbo-niveau staat het Techniek College uit Rotterdam het hoogst aangeschreven. Uit ons onderzoek blijkt dat Computrain het best op hbo-niveau opleidt. De Open Universiteit is het best in wetenschappelijk onderwijs en Codaisseur Academy leidt de categorie ‘anders’. Deze laatste uitkomst is op zich logisch als je als opleidingsinstituut alleen maar programmeercursussen aanbiedt om webdevelopers op te leiden.

Top drie

Deellijstjes

Zie alle deellijstjes

Ictivity Training kreeg dus uiteindelijk het hoogste gemiddelde eindcijfer. De ict-opleider met trainingslocaties in Eindhoven en Vianen verzorgt trainingen en cursussen voor it-professionals en it-gebruikers en doet dit als open rooster, als maatwerk in-company en als e-learning. Ictivity Training wordt vooral hoog beoordeeld vanwege zijn flexibiliteit om in te spelen op actuele ontwikkelingen. Dit onderdeel krijgt gemiddeld maar liefst een 9,58 van de eigen deelnemers. Ook de online beschikbaarheid van de leermiddelen scoort hoog, net als het niveau van de trainers en de overall tevredenheid.

In het opleidersonderzoek van Computable hield Ictivity Training Quint Academy met negentien honderdste achter zich. Deze opleidingstak van Quint Wellington Redwood uit Amstelveen wordt met een 9,37 het hoogste gewaardeerd vanwege het niveau van de docenten, overigens op de voet gevolgd door de online beschikbaarheid van de leermiddelen. Wat verder nog bij Quint Academy hoog scoort is de betrokkenheid van de trainers.

Improve Quality Services eindigde in ons onderzoek als derde. Dit bedrijf met zijn hoofdkantoor in Eindhoven scoort het hoogst met de betrokkenheid van zijn trainers (9,40). Wel is er in de resultaten van Improve Quality Services te zien dat het beter zijn best moet doen om de leermiddelen online aan te bieden, want dit onderdeel scoort beduidend slechter dan de meeste andere ict-opleiders in het opleidersonderzoek.

Rest van top tien

Master it Training, TSTC en Codaisseur Academy vallen met respectievelijk een 8,68, 8,55 en 8,48 als gemiddeld eindcijfer net buiten de top drie. Master it Training scoort het hoogst met zijn betrokkenheid van de docenten, echter wordt de waarde van het diploma of certificaat lager ingeschat.

Bij TSTC vallen vooral de betrokkenheid en het niveau van de docenten op en de flexibiliteit om in te spelen op actuele ontwikkelingen. Codaisseur Academy heeft de actualiteit van de lesstof goed op orde, echter zal deze opleider wel iets moeten gaan doen aan de flexibiliteit in lesuren/tijdbesteding.

Firebrand Training, Windesheim, Hogeschool Utrecht en Vijfhart IT-opleidingen maken de top tien compleet. Bij Firebrand springt de flexibiliteit om in te spelen op actuele ontwikkelingen eruit, bij Windesheim de waarde van het diploma, Hogeschool Utrecht wordt gewaardeerd om het opleiden tot interessante/relevante functies en Vijfhart IT-opleidingen valt op door het niveau van zijn trainers.

Rapportcijfers markt

Rapport

Zo zien de rapportcijfers van de Nederlandse ict-opleiders eruit:

8,21 - Niveau van de docent(en)/trainer(s)
8,18 - Online (24/7) beschikbaarheid van leermiddelen
8,10 - Locatie van de opleider (bereikbaarheid, reistijd)
8,08 - Actualiteit van de lesstof
8,08 - Betrokkenheid van de docent(en)/trainer(s)
8,08 - Lesaanbod
8,05 - Flexibiliteit om in te spelen op actuele ontwikkelingen
8,01 - Toepasbaarheid van lesstof in de praktijk
7,96 - Waarde van het diploma of certificaat
7,93 - Opgebouwde vaardigheden
7,85 - Opleiden tot interessante/relevante functies
7,83 - Overall tevredenheid
7,74 - Flexibiliteit in lesuren / tijdbesteding
7,72 - Kwaliteit van toetsing van de lesstof
7,54 - Prijs/kwaliteit-verhouding
7,32 - Loopbaanbegeleiding en/of ondersteuning na training

Als we alle resultaten in het opleidersonderzoek bij elkaar vegen, dan zien we dat de Nederlandse ict-opleiders het hoogste gewaardeerd worden om het niveau van de docenten en trainers. Dit onderdeel krijgt gemiddeld een 8,21 en blijft zo drie honderdste de online beschikbaarheid van de leermiddelen voor. Ook de locaties van de opleiders scoren goed.

De loopbaanbegeleiding en/of ondersteuning na een training scoren met een 7,32 opvallend slecht. Dit is dan ook op afstand het slechtst beoordeelde onderdeel. Ook zullen de Nederlandse ict-opleiders iets moeten gaan doen aan hun prijsstelling of de kwaliteit van hun opleiding, want met een 7,54 wordt de prijs-kwaliteitverhouding laag beoordeeld. Ook de kwaliteit van toetsing van de lesstof scoort onder gemiddeld.

Ict-specialismen

In het opleidersonderzoek is er ook speciale aandacht voor het inspelen op de actualiteit. Ict-opleiders wordt nog wel eens verweten dat ze te traag met opleidingen komen die aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom hebben we de deelnemers aan het onderzoek ook gevraagd naar het ict-onderwerp van de opleiding. Deze negentien rankings zijn verdeeld door dit hele artikel te vinden. Als we kijken naar nieuwe ontwikkelingen in de markt dan zien we dat de Open Universiteit het hoogst aangeschreven staat op het gebied van artificial intelligence en machine/deep learning.

Een andere nieuwe ontwikkeling is blockchain. Redelijk verrassend komt hier de NHL Stenden Hogeschool als beste naar voren. De school uit Noord-Nederland organiseert echter wel speciale blockchain-masterclasses. Nog zo’n trend is de digitale transformatie. Hierin is Quint Academy de nummer één, al wordt het wel op de huid gezeten door de Hogeschool Utrecht. De laatste nieuwe ontwikkeling die we uitlichten is het internet of things. De opleidingstak van Cisco scoort hierin het best.

Onderzoeksverantwoording Enigma Research

Computable-lezers die het afgelopen jaar een ict-gerelateerde opleiding, training en/of cursus hebben gevolgd zijn uitgenodigd om hun ict-opleider te beoordelen. In het onderzoek wordt onder andere de mate van tevredenheid over het lesaanbod, de actualiteit van de lesstof en de waarde van het diploma of certificaat in kaart gebracht. Uiteraard wordt ook naar de tevredenheid over de ict-opleider in zijn totaliteit gevraagd. Computable heeft bij Enigma Research het verzoek gedaan om het onderzoek uit te voeren.

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de internetmethode. De respondenten voor dit onderzoek zijn op drie manieren geworven:

- Via een aangeleverd bestand met e-mailadressen. Deze personen hebben een mail ontvangen met het verzoek om de enquête in te vullen.

- Via een openbare link naar de enquête op de website van Computable.

- Via het Computable Werkgeversonderzoek 2019, dat gelijktijdig met dit onderzoek werd uitgevoerd.

Uiteindelijk hebben 641 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Bij 641 afgenomen vragenlijsten valt, met een betrouwbaarheid van 95 procent, te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 3,9 procent zal afwijken van de werkelijke situatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-18T10:01:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.