Maak kennis met een robot die jou begrijpt

VU toont robot-interactie in Computable Future Lab

Vu 4x3

VU-professor Piek Vossen geeft tijdens Infosecurity.nl en Data & Cloud expo in de Jaarbeurs Utrecht een demonstratie en presentatie over robot-interactie op basis van menselijke taal.

Wil je een robot ontmoeten die jou begrijpt en autonoom het gesprek aangaat op basis van menselijke taal? Kom dan naar Computable Future Lab in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar demonstreren onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een humanoïde robot die kan communiceren met mensen, andere robots en objecten.

Het gaat om een robot die is ontwikkeld door het Computational Lexicology and Terminology Lab van de VU Amsterdam. Professor Piek Vossen demonstreert samen met twee studenten uit zijn onderzoeksteam een zelfontwikkelde robot.

De robot begroet bezoekers en gaat geheel autonoom het gesprek aan. De robot is binnen één studiejaar ontwikkeld door studenten die er één dag per week aan hebben gewerkt. Ondanks die relatief korte ontwikkeltijd is de robot volgens de ontwikkelaars ongekend innovatief. Zo kan de robot een object koppelen aan een persoon. Bijvoorbeeld in het geval van een persoonlijke koffiemok. Als vervolgens een andere persoon die mok pakt, zal de robot die persoon daarop aanspreken. Geeft die persoon aan dat de mok eigenlijk van hem is, dan zal de robot op basis van algoritmes die vertrouwen meten, bepalen wie de eigenaar van de mok is.

Vossen: ‘Dit is een situatie die voor mensen waarschijnlijk niet heel complex lijkt, toch zijn er slechts een handjevol robots die al zo ver zijn dat zij dit soort situaties autonoom kunnen oplossen.’ De robot maakt onder andere gebruik van spraakherkenning, gezichtsherkenning, Google Speech, emotieherkenning en een allerlei slimme algoritmen.

Computable Future Lab

De robot is te zien in het Computable Future Lab op de beursvloer van Infosecurity en Data & Cloud Expo. Op die plek in hal 1 van de Jaarbeurs in Utrecht staan jonge innovatieve bedrijven en onderzoeksgroepen die hun innovatieve oplossingen tonen voor een groot publiek.

Op donderdag 1 november houdt Vossen en zijn team ook een demonstratie met de robot tijdens het seminar: Hoe train je een robot in het begrijpen van mensen en de omgeving?

Robots en interactie

Eerder vertelde Vossen in het Computable-interview VU leert robots om mensen te begrijpen over de uitdagingen rondom robots en taalbegrip. Hij stelt onder meer dat ict’ers de complexiteit van interactie tussen mensen en robots onderschatten.

Infosecurity.nl

De vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo worden 31 oktober en 1 november 2018 georganiseerd in Jaarbeurs Utrecht. Deelname is gratis. U kunt zich hier aanmelden voor een gratis ticket dat toegang geeft tot de exposantenvloer, het seminarprogramma en Computable Future Lab. 

Op woensdagmiddag 31 oktober 2018 is er een feestelijke middag in het Computable Café. In die pop-up bar op de beursvloer wordt het 50-jarig jubileum van ict-vakblad Computable gevierd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-26T10:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.