IBM: Nederland in top-4 start-up-locaties

Dit artikel delen:
Start-ups

Na New York, Berlijn en Londen is Nederland de vierde locatie waar IBM investeert in het versterken van het ecosysteem voor start-ups. Het gaat voornamelijk om het leveren van technologie, het beschikbaar stellen van experts voor ondersteuning van startups en actieve participatie in de start-up en developer community.

IBM: In Nederland starten jaarlijks zo’n 150-duizend nieuwe bedrijven. Om de samenwerking met deze start-ups verder te versterken opende we recentelijk de IBM Innovation Space in ‘B.Amsterdam’, één van de snelst groeiende start-up communities in Amsterdam.'Een team IBM-experts en business developers werkt daar samen met starters aan innovatieve toepassingen op het gebied van mobile, cloud, internet of things, analytics en cognitieve automatisering Beginnende ondernemingen krijgen toegang tot deze technologieën via het IBM Global Entrepreneur Program for Cloud startups (CGEP).

Volgens big blue maken Nederlandse starters als Greeniant, imgZine en Cupenya daar al gretig gebruik van. Via het CGEP hebben zij toegang tot de Softlayer cloud-omgeving, het Bluemix ontwikkelplatform en de Cloudant database service van de ict-reus. Beginnende ondernemers kunnen tot 120.000 dollar aan ‘cloud-tegoed’ krijgen om hun bedrijf te bouwen en te laten groeien. 

'Innovatie heeft meer impact als start-ups en corporates samenwerken,' zegt Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland. Door starters in contact te brengen met haar uitgebreid netwerk van corporate klanten, geeft IBM beginnende ondernemers net dat extra duwtje in de rug.

Economische zaken

Volgens het ict-bedrijf is een goed voorbeeld van een ‘agile’ samenwerking het onlangs gelanceerde StartupDelta.org. 'Deze portal is een initiatief van het Ministerie van Economische zaken en werd ontwikkeld door StartupJuncture en DutchBasecamp, stichtingen opgericht door ondernemers die zich inzetten voor Nederlandse starters, en de IBM Interactive Experience Studio in Groningen. Het platform is gebouwd met IBM Bluemix, IBM’s Platform-as-a-Service (PaaS) dat bedrijven in staat stelt om hun apps in de cloud te ontwikkelen, te testen én te hosten. In 2014 lanceerde IBM Bluemix met een investering van 1 miljard dollar.

'Doorbraakjaar start-ups'

De ict-reus: 'Voor de Nederlandse start-up scene was 2014 een doorbraakjaar. Afgelopen jaar haalden Hollandse it-start-ups zoals Adyen, Peerby, Blendle, 3Dhubs, Catawiki, ElasticSearch en Takeaway.com maar liefst 500 miljoen euro aan investeringen op. Durfinvesteerders kijken vaker naar Nederland als locatie waar goede ideeën vandaan komen.'

Evenementen

IBM is actief in de organisatie van start-up- en developersevenementen. Het organiseert corporate hackatons waar startups corporates helpen innoveren. Maar ook worden er kleine lokale bijeenkomsten georganiseerd waarin IBM samenwerkt met bijvoorbeeld het start-up 'Launch Café' in Groningen of 'The next woman – Innovation Summit' waar vrouwelijke entrepreneurs centraal staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-29T17:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.