Half miljoen voor hulpdienstsoftware Stokhos

Dit artikel delen:
ambulance

Stokhos levert software waarmee noodhulpdiensten op basis van toekomstvoorspellingen de plaatsing en planning van bijvoorbeeld ambulances kunnen regelen.

Maker van planningssoftware voor hulpdiensten, Stokhos emergency mathematics, krijgt een investering van ruim een half miljoen euro. Dat geld komt van investeerder Health Innovation Seed Fund III. De CWI-spinoff hoopt door de investering internationaal uit te groeien tot een wereldwijde aanbieder van software voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten. Met de software kunnen bijvoorbeeld op basis van toekomstvoorspellingen ambulances worden ingepland en herplaatst binnen veiligheidsregio’s.

‘Het bedrijf bestaat momenteel uit tien man en hoopt stapsgewijs uit te groeien naar vijftien tot twintig man’, vertelt Stokhos-directeur Vincent van den Brekel. De software wordt inmiddels gebruikt bij ambulancediensten in Flevoland, Utrecht en de Gooi & Vechtstreek. Daarnaast lopen er proefprojecten in Amsterdam, Zuid-Holland-Zuid en ambulancediensten in Noord-Brabant. Die diensten draaien simulaties met de planningssoftware en kijken of ze die op termijn in kunnen zetten voor het proactief plannen en herplaatsen van ambulances.

Het softwarebedrijf richt zich naast de betrekkelijk kleine Nederlandse markt ook op het buitenland. Het bedrijf ziet groeikansen in West-Europese landen en de Verenigde Staten. Volgens Stokhos hebben de eerste buitenlandse geïnteresseerden zich al gemeld. Sinds 2017 is het bedrijf actief op de Duitse markt in de vorm van een samenwerking met LIS Leitstellen.

Van den Brekel vertelt dat veel ambulancediensten met personeelstekorten kampen en dat door predictive analytics de hulpdiensten slimmer gepland kunnen worden, zonder dat investeringen in nieuw personeel en materiaal nodig zijn.

Duitse markt

De software van Stokhos wordt momenteel vooral gebruikt om de dienstverlening van ambulances te optimaliseren. Het bedrijf stelt dat ambulances sneller ter plaatse zijn en daardoor daadwerkelijk levens gered kunnen worden. De software is ook toepasbaar bij andere diensten zoals bijvoorbeeld brandweer, politie en pechhulp.

Stokhos komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) in Amsterdam dat samenwerkt met de Technische Universiteit Delft in het STW (nu NWO Toegepaste en Technische wetenschappen) binnen project Repro.

NWO Toegepaste en Technische wetenschappen richt zich op het versnellen van innovaties vanuit wetenschappelijk onderzoek.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-31T11:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.