Test met game-handschoen voor polsonderzoek

Diakonessenhuis test handschoen van Manus-VR

Dit artikel delen:

Het Diakonssenhuis zet een vr-handschoen in bij onderzoek naar pols- en handklachten. Duikt de handschoen van de Eindhovense startup Manus-VR nu nog op in games-omgevingen, vanaf januari 2019 vindt hij uitgerust met sensoren ook zijn weg naar ziekenhuisonderzoek. Voor de ontwikkeling van de testmethode is een subsidie van 185.000 euro toegekend door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Het ziekenhuis, met vestigingen in Utrecht, Zeist en Doorn, verwacht dat met behulp van een vr-handschoen aandoeningen aan hand- en polsgewrichten beter in kaart zijn te brengen. Het Eindhovense techbedrijf Manus-VR dat de handschoen levert, ontwikkelt ook speciale software voor diagnose en behandeling.

‘De uit de game-industrie afkomstige handschoen meet vele malen nauwkeuriger dan nu mogelijk is de bewegingsmogelijkheden van een patiënt. Daarmee kan de specialist makkelijker en beter de optimale therapie vaststellen’, verklaart het ziekenhuis via een persbericht.

Het gaat voorlopig om een test- en ontwikkeltraject van een jaar. In dat jaar worden patiënten van het Diakonessenhuis zowel handmatig als met de innovatieve handschoen 'gemeten'. Daardoor lopen ze geen enkele risico. Op basis van de gegenereerde data ontwikkelt het ziekenhuis samen met de softwareleverancier een rapportage waaruit blijkt hoe het met de bewegingsmogelijkheden van de patiënt staat.

In een tweede fase wordt het ook mogelijk om  de ontwikkeling in het eigen genezingsproces in beeld te brengen en hoe het verloop zich verhoudt tot het gemiddelde genezingsproces van een specifieke aandoening.

Virtual Reality

Volgens traumachirurg Mark van Heijl van het Diakonessenhuis geeft de handschoen nauwkeuriger en sneller inzicht in klachten dan de huidige testmethoden. ‘Maar de grootste winst zit in de vergelijkbaarheid. Op dit moment worden verschillende behandelingen gegeven voor eenzelfde type aandoening. Straks vergelijken we de resultaten van verschillende behandelmethoden en stellen we makkelijker de beste behandelmethode op.’

Het Eindhovense techbedrijf Manus-VR ontwikkelde de virtual reality-handschoen voor gamers om in de virtuele wereld van een (spel)-computer te bewegen. Inmiddels wordt de handschoen ook veelvuldig ingezet voor vr-trainingen. De sensoren in de handschoen, motion-trackers, communiceren draadloos met een computer of telefoon.

In januari starten het Diakonessenhuis en Manus-VR met het ontwerpen van de software voor medische toepassingen. Het gaat in eerste instantie om patiënten met de ziekte van Dupuytren, duimbasis-artrose, carpale artrose en fracturen aan hand of pols.

Reumafonds

Het project krijgt de steun van de Nederlandse Patiënten Federatie, het Reumafonds Nederland, de Poly-artrose vereniging Nederland, diverse reumaverenigingen, waaronder Reuma vereniging Amsterdam en Reuma vereniging Utrecht, en de werkgroep hand- en polsletsel van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Manus-VR

Manus-VR is eind 2014 opgericht en bracht in 2017 haar derde generatie vr-handschoenen op de markt. Volgens de oprichters van het bedrijf draagt ict en vr bij aan een transformatie van de manier waarop we werken, winkelen en contact hebben met anderen. De komende jaren wil het bedrijf vr-technologie  meeslepender en meer toegankelijk maken en het aantal toepassingen vergroten.  

Het bedrijf haalde in haar beginperiode een financiering van 600.000 euro binnen na het winnen van de Dutch StartupBootcamp HighTechXL.    


In 2017 portretteerde BNN het bedrijf in een docu-film (zie video). 

Manus-VR handschoen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-17T16:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.