StartupDelta pleit voor nationale ai-strategie

Dit artikel delen:

Het is hoog tijd voor een nationale strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie (ai). Zo moeten er fondsen worden opgericht om de ontwikkeling van ai in de toekomst te waarborgen. Dat concludeert Nils Beers, directeur van belangenorganisatie StartupDelta, op basis van data-onderzoek de investeringen in deze technologie. Volgens Beers dreigt Nederland de revolutie in ai te gaan missen.

De investeringen in ai-startups neemt toe in Nederland, maar de groei gaat niet hard genoeg in vergelijking met het buitenland, concludeert StartupDelta. Zo is er in 2018 in Nederland in totaal 102 miljoen euro geïnvesteerd is in startups die producten of diensten op het gebied van kunstmatige intelligentie bieden. Die investeringen ligt bij andere Europese fors hoger: het Verenigde Koninkrijk investeerde 1,2 miljard euro in ai-startups. In Frankrijk was dat 348 miljoen euro en Duitsland werd voor 243 miljoen geïnvesteerd.

Nils Beers, directeur van StartupDelta, vreest daarom dat Nederland de ‘internationale revolutie’ in kunstmatige intelligentie gaat missen. ‘Nederland moet meer in ai investeren, om zo de kloof met andere Europese landen, maar ook de VS en China te kunnen dichten. Vergeleken met die landen zijn we nog een onbeduidende speler. Daar worden miljardenfondsen opgericht om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de toekomst te waarborgen. Zo’n nationale ai-strategie hebben we hier ook nodig.’

Ook pleit Nils voor betere regelingen om talent hier te houden. ‘Nu al worden Nederlandse ai-talenten weggekaapt door buitenlandse bedrijven, terwijl er hier tegelijkertijd studentenstops op opleidingen als Kunstmatige Intelligentie zijn. Wetende dat dit een van de belangrijkste onderwerpen is vandaag de dag, is dat een meer dan zorgelijke ontwikkeling.’

Weinig werkgelegenheid

Uit eigen onderzoek van de startup-belangenorganisatie blijkt dat Nederland beschikt over 309 ai-startups. Dat is goed voor drie procent van het totaal aantal ai-startups wereldwijd. Ons land investeert slechts 1 procent van het wereldwijde totaal in kunstmatige intelligentie. China investeert 48 procent van het wereldwijde totaal, terwijl het land 36 procent van alle ai-startups wereldwijd voortbrengt.

Daarnaast concludeert StartupDelta dat de kunstmatige intelligentie startups in Nederland, in vergelijking tot andere landen, nog voor weinig werkgelegenheid zorgen. Momenteel werken zo’n 8.500 mensen in Nederland bij ai-startups, waarvan 340 specialisten met PhD’s. Vorig jaar zijn er 287 banen bijgekomen bij nieuwe ai-startups. In andere landen, zoals de Verenigde Staten is het aantal banen voor ai-specialisten alleen al negenduizend.

Het volledige rapport 'Artificial Intelligence 2018' is beschikbaar op de website van StartupDelta

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-28T11:05:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.