Twee derde minder durfkapitaal voor techstartups

Tot dusver wel meer, maar veel kleinere investeringsdeals dan in 2021

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

In het derde kwartaal van 2022 haalden startups en scale-ups beduidend minder durfkapitaal op dan een jaar eerder: 480 miljoen euro tegenover 1,5 miljard euro. Dit komt voornamelijk doordat vorig jaar enkele heel grote deals vielen. In het afgelopen kwartaal werden meer deals gesloten, maar dus wel tegen minder geld. De grootste investeringen gingen naar bedrijven actief in de green tech, blijkt uit onderzoek van onder meer Techleap.nl en de Dutch Startup Association (DSA).

Bijna alle investeringsrondes met bedragen boven de tien miljoen euro waren bestemd voor green tech-bedrijven, wat de onderzoekers ook wel climate tech noemen. De grootste investering ging naar zonneautofabrikant Lightyear (81 miljoen euro), batterijfabrikanten Greener Power Solutions (45 miljoen) en Elestor (30 miljoen), softwareontwikkelaar Sympower (22 miljoen) en snellaadnetwerk Leap24 (15 miljoen). Een investering van boven de tien miljoen euro was voor een bedrijf in de zorgtech: Xeltis (15 miljoen).

Vroege investeringen

"De ommekeer in vroegefase-investeringen is een goede ontwikkeling voor het groeiend aantal startups"

Het valt Techleap op dat sinds begin 2022 relatief veel vroege investeringen plaatsvinden. In de eerste negen maanden van dit jaar waren er 107 deals van minder dan een miljoen euro. Over heel 2021 waren dit er zeventig. Het aantal grote deals blijft vooralsnog achter: dit jaar telt tot nu toe 29 deals met een waarde tussen de tien miljoen en vijftig miljoen euro (heel 2021: 53 deals). Er zijn tot nu toe slechts drie transacties van meer dan honderd miljoen euro, terwijl dat er over heel 2021 tien waren.

'De ommekeer in vroegefase-investeringen is een goede ontwikkeling voor het groeiend aantal startups', zegt Lucien Burm van de Dutch Startup Association die ook bij het onderzoek is betrokken. 'Daarnaast is het bemoedigend dat juist klimaatstartups de grote investeringen ophalen. Het onderschrijft dat de nodige innovatie, voor de huidige crises en uitdagingen waar we voor staan, van dit soort bedrijven zal komen.'

Uitzonderlijk 2021

2021 was een uitzonderlijk jaar qua investeringen in Nederlandse techbedrijven. Er werd een aantal grote deals gesloten, zoals met Mollie (665 miljoen euro), Messagebird (800 miljoen), Bunq (193 miljoen) en Lumicks (93 miljoen). De drie eerstgenoemden kun je eigenlijk geen scales-ups meer noemen.

Een groot deel van de startups en scale-ups komt uit de ict-sector. Computable en financieel adviesbureau CFI houden hier al jarenlang de vinger aan 'kwartaal'pols.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-21T11:16:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.