STB ontwikkelt volgsysteem mensenhandel

Dit artikel delen:

Adviesbedrijf en leverancier van erp- en crm-software Stb Automatisering en Advies heeft een volgsysteem ontwikkeld voor de administratie van slachtoffers van mensenhandel. Het pakket wordt geleverd aan het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in Rotterdam. De software is gebaseerd op het handboek van de Taskforce Mensenhandel. In dat document van februari 2009 hebben Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt over de gezamenlijk aanpak van mensenhandel.

Het pakket bevat instrumenten waarmee iedere dienst of instantie die met signalen van mensenhandel in aanraking komt kan nagaan op welke wijze deze geregistreerd mogen worden en wanneer en onder welke voorwaarden signalen kunnen worden uitgewisseld met andere diensten. Daarbij spelen privacy-vraagstukken een grote rol.

Het pakket biedt ondersteuning bij het efficiënt uitwisselen van informatie tussen alle betrokken partijen zoals politie, justitie en hulpverleners. In dit geval gaat het om de samenwerking op strafrechtelijk en bestuursrechtelijk gebied en bij de maatschappelijke zorg.

Door de inzet van het systeem moet mensenhandel worden beperkt. De leverancier: 'Het volgsysteem voor mensenhandel maakt onderdeel uit van een modulair en geïntegreerd systeem waarbinnen ook andere hulpverlening wordt geboden.' Het softwarebedrijf voegt toe dat gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Schiedam modules gebruiken die ondersteuning bieden bij de persoons- of groepsgebonden benadering voor draaideurcriminelen, probleemjongeren, probleemgezinnen, nazorg van ex-gedetineerden en radicaliserende mensen.

Hulpverlening

De software is gebaseerd op een persoonsgebonden aanpak: voor verdachten of slachtoffers wordt een individueel plan van aanpak gemaakt. In het plan kan de nadruk liggen op strafrechtelijke maatregelen, hulpverlening of een combinatie hiervan.

Het Houtense Stb is begin jaren negentig opgericht en heeft veertig medewerkers in dienst. Het gaat om softwareontwikkelaars, implementatie-adviseurs, projectmanagers en medewerkers die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-06T11:10:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.