Werknemers 'pikken' steeds vaker software van de baas

Dit artikel delen:

Steeds meer werknemers installeren software van de zaak op hun eigen computer zonder daarvoor een aanvullende licentie te hebben afgesloten. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young.

De ICT Barometer is het  tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ict in Nederland. Uit de meest recente Barometer blijkt dat drie op de tien werknemers wel eens software van de zaak ook op hun pc thuis installeert: een toename met 22 procent ten opzichte van een eerdere meting in 2003.

 

Twee op de drie ondervraagden ziet een verlaging van de softwareprijzen als het belangrijkste middel om illegaal softwaregebruik tegen te gaan. Daarnaast zijn de licentievoorwaarden onduidelijk en ingewikkeld. Eén op de drie ondervraagden pleit dan ook voor een vereenvoudiging van en meer en betere voorlichting over de copyrightregels.

 

Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership, is illegaal kopiëren niet alleen een mentaliteitskwestie. "Het is met de huidige copyrightregels onduidelijk wat wel en niet mag. Niet alleen de toezichthoudende instanties, maar zeker ook de werkgevers zijn blijkbaar niet in staat om het illegale softwaregebruik effectief te bestrijden."

 

Daarnaast melden de meeste ondervraagde werknemers (69 procent) het niet als men vermoedt dat een medewerker of collega software zonder licentie gebruikt. Als een collega de illegale software zou verkopen, neemt de bereidheid tot melding sterk toe (51 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, veel software giganten zijn groot geworden dankzij dit fenomeen. Ik pleit dan ook voor een geheel andere prijsstelling voor software die men privé gebruikt. Voor studenten is er al zoiets bij veel leveranciers. Als men nu ook regelt dat voor particulieren de software aantrekkelijker prijst, dan denk ik dat er veel mensen bereid zullen zijn om er iets voor te betalen. Dit mes snijdt dan aan twee kanten; het gebruik wordt gelegaliseerd wat extra inkomsten brengt en dus ruimte voor verdere ontwikkeling van de applicatie én doordat software voor privégebruik toegankelijker wordt gemaakt zal dit weer een positieve werking hebben naar het inzetten daarvan op het werk....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-18T11:29:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.