Juridische software Kluwer terecht gewezen

Dit artikel delen:

In een rechtszaak die tegen Kluwer is aangespannen door advocatenkantoor Steinz uit Laren heeft de uitgeverij een forse nederlaag geleden. De rechter oordeelde dat het automatiseringssysteem Kluwer Fidura op een aantal punten tekortschiet.

De in het gelijk gestelde meester Steinz roemt de duidelijkheid van het vonnis. “Het komt zeer zelden voor dat een rechter zich in een vonnis zo expliciet uitlaat over de kwaliteit van software.” Fidura had in zijn ogen nooit geleverd mogen worden aan kantoren die als besturingssysteem Windows 98 gebruiken, omdat het dan “bij wijze van spreken maar op halve kracht werkt”.

De rechtbank stelde in het vonnis onder andere vast dat het programma “zeer omslachtig en onhandig” is. Die onhandigheid zit vooral in het feit dat onder Windows 98 maximaal twee van de in totaal acht modules te openen zijn. Tijdens de rechtsprocedure gaf ook Kluwer toe dat het nodig is meer dan twee modules te openen om optimaal met de software te kunnen werken. 

Toen Steinz Fidura kocht, werd juist Windows 98 aanbevolen als besturingssysteem, terwijl men het nu totaal niet geschikt acht. Het wordt inmiddels ook niet meer ondersteund. Steinz ging in 2001 tot aanschaf over. De terugwaartse compatibiliteit liet dus zeer te wensen over in een tijd dat nog heel veel kantoren met Windows 98 werkten.

Het vonnis noemt meer tekortkomingen en acht een artikel in de algemene voorwaarden van Kluwer over ontbinding van een overeenkomst “buitengewoon onevenwichtig” ten faveure van de uitgeverij. De uitgever wenste in eerdere instantie niet mee te werken aan een minnelijke oplossing via de SGOA (Stichting Geschillenoplossing Automatisering) en is nu dus door de rechtbank flink op de vingers getikt. Steinz: ”Kluwer komt door een clausule in het contract nog goed weg. Het totale bedrag dat het concern mij moet betalen is inclusief proceskosten en rente twaalfduizend euro.”

“Het is mij bekend dat heel wat advocatenkantoren problemen hebben met Fidura. Tot op heden heeft niemand het echter tot een rechtszaak laten komen, althans niet een die met een vonnis is geëindigd. Ik heb wel begrepen dat Kluwer met enkele kantoren een schikking heeft getroffen.” Het volledige vonnis is te vinden op www.steinz.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T12:22:00.000Z Roger Slangen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.