Boxtel vangt bot bij Cuadrilla over schaliegas

Boortoren Cuadrilla

Cuadrilla Resources Nederland heeft de gemeente Boxtel laten weten niet in te gaan op haar verzoek om in goed overleg de overeenkomst wederzijds te ontbinden voor de huur van de locatie waar Cuadrilla een proefboring wil doen naar schaliegas. Een van de bezwaren is dat in de buurt van deze locatie een groot datacenter van de Rabobank ligt. Cuadrilla wil eerst de uitkomsten afwachten van het plan-MER (Milieueffectrapportage) dat minister Kamp van Economische Zaken laat opstellen.

De gemeente vroeg Cuadrilla begin oktober per brief de ontbinding in overweging te nemen. Directeur Frank de Boer liet vervolgens het gemeentebestuur in een mondeling gesprek weten waarom het bedrijf het verzoek afwijst.

 'Minister Kamp van Economische Zaken laat een plan-MER opstellen', aldus De Boer. 'Op die manier wordt informatie verzameld die inzicht geeft in wat de meest geschikte locaties zijn voor een eventuele proefboring. Onze locatie op bedrijventerrein De Vorst in Boxtel, maar ook die in Haaren en Noordoostpolder zullen langs de lat van deze plan-MER worden gelegd. Wij wachten daarom eerst de uitkomsten van deze plan-MER af, voordat wij een beslissing nemen over wat wij met deze locaties zullen doen.'

Schalievrij

In Boxtel bestaat al langere tijd onrust over de proefboringen naar schaliegas. In eerste instantie trokken bewoners en de Rabobank samen op in hun protest tegen mogelijke boringen. Cuadrilla Resources zou namelijk begin 2012 met de boringen beginnen nadat het van de gemeente een tijdelijke ontheffing had gekregen. Volgens de Rabobank was de kans groot dat de boorlocatie bij bewezen succes van de proef zo'n vijfentwintig jaar zou worden gebruikt. De bank had net in 2010 een gloednieuw datacentrum neergezet; de boorlocatie zou daar in de buurt komen staan. 'In ons datacenter hebben we honderden miljoenen euro in geïnvesteerd. Zo lang de langetermijneffecten van schaliegaswinning nog niet duidelijk zijn, willen wij met ons datacentrum geen enkel risico lopen', verklaarde een woordvoerder van de bank tegen Computable toen.

Nadat de rechtbank de bewoners en de Rabobank in het gelijk stelde en de tijdelijke ontheffing ongeldig verklaarde, begon de gemeente zich meer te profileren als tegenstander van proefboringen naar schaliegas. Vorig jaar nam de gemeenteraad nog een motie aan tegen proefboringen; zij wil dat Boxtel een schaliegasvrije gemeente wordt. Desalniettemin ligt het huurcontract er nog met Cuadrilla en dient de gemeente elke vergunningsaanvraag te bekijken, ook die voor proefboringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-13T10:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.