Dataplace trekt aanvraag voor windmolen in

Dataplace heeft de aanvraag ingetrokken voor een vergunning voor het plaatsen van een windmolen op zijn terrein. Volgens de datacenterexploitant is de gehele gemeenteraad van Alblasserdam tegen de komst van windmolens. Directeur Gerben van der Veen hoopt dat na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart de milieuvlag er anders bij hangt. Een woordvoerder van de gemeente ontkent overigens dat de raad categorisch tegen windmolens is.

Dataplace had medio vorig jaar een vergunning ingediend voor een windmolen met een verwachte opbrengst van 600 kW. Dit zou volgens het bedrijf voldoende moeten zijn om een groot gedeelte van de geplaatste ict-apparatuur in zijn datacenter van duurzame stroom te voorzien.

Dataplace blijkt nu eind 2013 de vergunningsaanvraag te hebben ingetrokken. 'De reden hiervoor is dat de volledige gemeenteraad van Alblasserdam tegen windmolens is. Wij voelden helaas te weinig draagvlak om de procedure verder door te zetten. We hebben de aanvraag op dit moment zeker nog op ons netvlies staan en zullen na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen sterk overwegen de vergunningsaanvraag nogmaals en opnieuw uit te sturen', zegt directeur Gerben van der Veen.

De directeur hoopt dat met de verkiezingen in het vizier de gemeente Alblasserdam het belang van duurzame energie en windmolens alsnog inziet en in het bestemmingsplan ruimte aanwijst voor windmolens. Van der Veen wijst er op dat de provincie Zuid-Holland Alblasserdam heeft aangewezen als plek waar windmolens moeten gaan komen.

Standpunt gemeente

Volgens een woordvoerder van de gemeente Alblasserdam is de gemeenteraad niet principieel tegen de komst van windmolens. 'Windmolens variëren in hoogte tussen de 55 en 120 meter. Wij zijn wel tegen windmolens die hoger zijn dan zestig meter. Dan is het afbreukrisico te groot voor de cultuurhistorische waarde van ons gebied.'

Hij erkent dat de provincie Alblasserdam heeft aangewezen als gemeente waar windmolens moeten komen. Maar, stelt de zegsman, 'de discussie over het vinden van geschikte locaties voeren we met een aantal andere gemeenten binnen de regio Drechtsteden. Met het aanwijzen van locaties in breder verband willen we straks de provincie tegemoet komen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zonde, want dit had juist het voorbeeld van groen ondernemen kunnen worden.

J,a afbreuk aan de omgeving doen als er al een bedrijventerrein ligt. Tjongejonge, wat 'n geneuzel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-07T09:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.