Deerns ontwerpt datacenter Turks beursgebouw

Datacenter

Internationaal ingenieursbureau Deerns uit Rijswijk heeft een nieuw datacenter ontworpen voor de Borsa Istanbul, de effectenbeurs van Turkije. Het datacenter wordt in juli 2014 in bedrijf genomen. De komende maanden wordt de rekencentrumruimte ingericht. Op 3 april 2014 is het pand officieel opgeleverd.

De beurs van Istandbul is de eerste Turkse klant van het ingenieursbureau uit Rijkswijk. Het datacenter is gebouwd in de voormalige kluis van het beursgebouw. Het rekencentrum heeft een oppervlak van zeshonderd vierkante meter die geschikt is voor een ict-belasting van 1500 Watt per vierkante meter.

Deerns maakte het ontwerp, begeleidde de aanbesteding en uitvoering en voerde inspecties uit inclusief het commissioning-traject.

Het datacenter is in zes maanden gebouwd. ‘Ook gezien de omgeving is dit alleen mogelijk met een specifieke aanpak waar het ontwerp- en bouwproces op is ingericht. Het was een intensieve, interactieve samenwerking met zowel Borsa Istanbul als met aannemer Telcoset om het datacenter binnen dat korte tijdsbestek te realiseren’, aldus Wim Buters, manager van de datacenter-divisie bij Deerns.

'Primeur voor Turkije'

Het datacenter wordt gekoeld met water, dat zelf weer wordt gekoeld via zogenaamde hybrid-dry coolers. 'Die duurzame oplossing is een primeur voor Turkije', meldt Deerns. 'Beide partijen streven tevens naar een zo laag mogelijke PUE (Power Usage Effectiveness), de maat voor het energieverbruik, om zo een duurzaam bedrijfsproces te realiseren dat minimaal belastend is voor het milieu. Na oplevering zal een PUE van 1,4 kunnen worden gerealiseerd. Een prestatie van formaat te bedenken dat het om een brown-field project gaat, namelijk inbouw binnen een bestaand gebouw', aldus Buters.

De Deerns Groep is een internationaal ingenieursbureau gespecialiseerd in installatietechniek, energie en bouwfysica. Het bedrijf telt zeshonderd medewerkers in kantoren die verspreid zijn over meerdere landen. Het bedrijf is opgedeeld in divisies voor vastgoed, clean technology (clean rooms en laboratoria), gezondheidszorg, luchthavens en datacenters. Het bedrijf bouwde eerder een rekencentrum in Brazilië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-03T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.