RWS brengt ICT-infrastructuur onder bij Equinix

AM3 Science Park Amsterdam

AM3 Science Park Amsterdam

Rijkswaterstaat heeft zijn ict-infrastructuur verhuisd naar twee datacentra van datacenterleverancier Equinix, die onderdeel uitmaken van het Rijksoverheid Datacenter in het Science Park Amsterdam. De ict-infrastructuur werd eerst ondergebracht bij twee datacentra van Rijkswaterstaat in Schiphol en Almere. De verhuizing is onderdeel van het Programma Consolidatie Datacenters (PCDC) van het Rijk.

Equinix is door middel van een Europese aanbesteding verkozen om de datacentra-huisvesting en het floormanagement voor negen overheidsinstanties, waaronder Rijkswaterstaat, te verzorgen. De ict-infrastructuur van RWS, bestaande uit 690 terabyte aan data, drieduizend virtuele servers en zo’n vierhonderd fysieke componenten, is daarom verhuisd naar twee datacentra van Equinix: de zogeheten AM2 en AM3 in Amsterdam. Dit zijn volgens de datacenterleverancier slimme en duurzame datacentra, die fungeren als elkaars backup: wanneer de een uitvalt, bij een storing of calamiteit, neemt de ander het over. Bovendien beschikken de datacenters over de iso-kwaliteitscertificeringen 50001 voor energiemanagement.

Deze verhuizing valt onder het ‘Programma Consolidatie Datacenters’ (PCDC) van het Rijk. Dit programma heeft als doel om een Rijksbrede ict-infrastructuur te creëren die wordt ondergebracht bij vijf datacentra, verspreid over Nederland. Dit wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast draagt de verhuizing bij aan de i-Strategie van Rijkswaterstaat: een visie en koers om doelen te bereiken met een betrouwbare informatievoorziening.

AM3

De derde fase van AM3 is per 1 augustus 2015 Door Equinix in gebruik genomen en behoort naar eigen zeggen tot de meest duurzame datacentra ter wereld. Zo maakt het gebruik van hybride koeltorens die in plaats van mechanische koeling een warmte-koudeopslag in de grond hebben. De Universiteit van Amsterdam (UvA) hergebruikt deze warmte om de faculteitsgebouwen te verwarmen. In totaal moet de AM3 een besparing opleveren van 956,5 ton CO2.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zit een klein foutje in het artikel, AM1 en AM2 van Equinix staan in Amsterdam Zuidoost en alleen AM3 in Amsterdam Science Park.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-08T10:07:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.