Provincie Overijssel kan fluiten naar geld TGDC

Nog geen beslissing om bestuurders aansprakelijk te stellen

De besloten vennootschap Triple Green Data Center (TGDC) uit Zwolle heeft zich laten ontbinden en uitschrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daardoor heeft de provincie Overijssel geen bedrijf meer om te verhalen. De provincie wil namelijk de subsidiegelden van ruim 1,6 miljoen euro terug die aan TGDC zijn verstrekt om een duurzaam datacenter te bouwen. De bouw ervan is mislukt.

De provincie Overijssel en het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (Efro) vorderden begin september 2015 de subsidiegelden terug die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle. Dit datacenter is nooit van de grond gekomen. De provincie zette zijn subsidie van maximaal 750.000 euro op nul; bij Efro gaat het om een voorschot van 879.189 euro.

Nadat de provincie TGDC heeft laten weten dat de verantwoording onvoldoende was, de subsidie op nul zou worden gezet en er over gegaan werd tot terugvordering, heeft de betreffende besloten vennootschap (bv) zich laten ontbinden en uitschrijven uit het handelsregister. ‘Dat kan in Nederland als een bv geen baten meer heeft’, geeft een woordvoerder van de provincie aan. ‘Dit betekent dat we geen bedrijf meer hebben waarop we kunnen verhalen.'

Gecompliceerd

De afgelopen tijd heeft de provincie gebruikt om te kijken wat de mogelijkheden zijn om op de (oud-) bestuurders/aandeelhouders en anderen te verhalen. Dat blijkt gecompliceerd te zijn. Het is een vrij omvangrijk dossier. 'We willen zorgvuldig te werk gaan en dat kost tijd. Inzet is nog altijd om de subsidie terug te krijgen. We hebben in overweging bestuurders aansprakelijk te stellen. Een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. Het is moeilijk aan te geven wanneer daarover duidelijkheid komt te bestaan omdat we nog enkele zaken in onderzoek hebben', meldt de zegsman namens een betrokken ambtenaar.

De TGDC-bv was al ruim drie jaar niet meer operationeel. Aandeelhouders waren Compello, Unica en Green Data Systems. Laatstgenoemde datacenterdienstverlener ging in 2014 failliet; technisch dienstverlener Unica trok zich in 2011 uit het project terug nadat een eerste poging om het TGDC in Steenwijk te vestigen mislukte.

Zachte dood

Ict-dienstverlener Compello heeft nog pogingen ondernomen om het project in Zwolle van de grond te krijgen. Het groene datacenter zou eind 2013 zijn deuren openen in het kader van de herinrichting van het bedrijventerrein De Vrolijkheid aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Het lukte echter niet om nieuwe investeerders te vinden, waarna het project een zachte dood is gestorven.

Erwin Giesbers, algemeen directeur van ict-dienstverlener Compello uit Zwolle en een van de initiatiefnemers van het TGDC, heeft naderhand met enige vertraging een verantwoording over de besteding van de subsidiegelden bij de provincie ingeleverd. Maar zij oordeelde dat 'de gesubsidieerde prestatie niet is gerealiseerd' en vorderde de subsidie terug.

Directeur Giesbers was niet bereikbaar voor een nadere toelichting op de recente ontwikkelingen en op de vraag waarom de door de provincie als onterecht aangemerkte uitgekeerde subsidiegelden niet worden terugbetaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het bouwen van datacenters moet je dan ook niet overlaten aan geluks zoekers.
Er zijn partijen genoeg in de markt die heel veel ervaring hebben met het bouwen van datacentra, Voorbeelden zijn NTT en Equinix. Dit zijn op de wereld vermoedelijk de grootste datacenter spelers die er zijn. NTT heft meer dan 140 Eigen datacenters met meer dan 340.000 M2 datacenter vloer. het grootste datacenter van NTT in duitsland heeft een opgenomen vermogen van meer dag 30 MWatt. zij openen aan de lopende band nieuwe datacenters en sluiten, oude, datacenters die niet rendabel meer zijn of niet meer voldoen aan de eisen van vandaag de dag.
en triple green.... wake-up, een datacenter zal nooit groen worden, alleen minder grijs.

Lijkt een beetje trage reactie van de provincie als de BV zelf al drie jaar niet meer actief is.
Drie jaar geleden hadden ze meer kans gehad lijkt me.
Subsidie geven en controleren hoe het wordt uitgegeven lijkt mij een normale zaak.

"Vertrouwen is goed maar controleren is beter".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-20T11:02:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.