Overijssel blijft bij eis terugbetalen gelden TGDC

Dit artikel delen:
Investering

De provincie Overijssel blijft bij zijn eis tot terugbetaling van de uitgekeerde subsidiegelden voor het nooit opgeleverde Triple Green Data Center (TGDC) in Zwolle. Zij ziet in de nagezonden verantwoording geen aanleiding om deze vordering te laten vallen. De provincie start nu een invorderingstraject.

Overijssel en het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (Efro) vorderden begin september 2015 de subsidiegelden terug die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle. Dit datacenter is nooit van de grond gekomen. De provincie zette zijn subsidie van maximaal 750.000 euro op nul; bij Efro gaat het om een voorschot van 879.189 euro.

Hoewel de termijn voor het indienen van een verantwoording over de besteding van de subsidiegelden allang was verstreken, mocht TGDC alsnog een stuk nazenden. Eerder deze maand schreef de provincie in een e-mail aan Erwin Giesbers, algemeen directeur van ict-dienstverlener Compello uit Zwolle en een van de initiatiefnemers van het TGDC: ‘op 4 december 2015 hebben wij per mail documenten in de vorm van een Exceltabel en een toelichting daarop ontvangen. Hiermee wenst u alsnog verantwoording af te leggen over de aan u verleende subsidie van € 750.000,- voor de realisatie van een green data center te Zwolle.’

Het eerdere oordeel veranderde echter niet: ‘het beeld na deze stukken is niet anders dan daarvoor: de gesubsidieerde prestatie is niet gerealiseerd. Er is voor ons geen enkele reden om een andere houding ten opzichte van u in te nemen. De u eerder toegezonden beschikking van 2 september 2015 met kenmerk 2015/0250655 tot nihilvaststelling en terugvordering van de subsidie blijft daarmee onherroepelijk. Dat heeft tot gevolg dat wij het invorderingstraject starten.’

Een woordvoerder van de provincie licht toe dat de terugvordering eerst formeel bij TGDC wordt neergelegd. Deze vennootschap is echter al ruim drie jaar niet meer operationeel. Behalve Compello waren de andere aandeelhouders Green Data Systems en Unica. Datacenterdienstverlener Green Data Systems ging in 2014 failliet; technisch dienstverlener Unica trok zich in 2011 uit het project terug nadat een eerste poging om het TGDC in Steenwijk te vestigen, mislukte.

Of Compello dan alle gelden moet terugbetalen, is nu nog niet duidelijk. Dat hangt af van de stappen die de automatiseerder gaat zetten en wat de provincie vervolgens gaat doen. Directeur Giesbers was niet bereikbaar voor commentaar.

Terugbetalen?

In een eerdere reactie zei Giesbers tegen Computable dat TGDC van de subsidie van 750.000 euro een bedrag van 675.000 euro heeft gebruikt, naast het voorschot van 879.189 euro uit het Efro-fonds. De bedragen zijn volgens hem besteed aan het project in de jaren 2009 tot en met 2011. Giesbers benadrukte dat ook Compello een substantiële eigen bijdrage heeft geleverd aan TGDC.

Terugbetaling zal voor Compello een hard gelag zijn. Afgelopen jaar ging de zelfstandige verkooptak Compello Customer Sales Center tot twee keer toe failliet. Ook trok de ict-dienstverlener zich in de zomer terug als hoofdsponsor van eredivisievoetbalclub PEC Zwolle door ‘moeilijke omstandigheden’.

Zachte dood

Het zogeheten Triple Green Datacenter zou eind 2013 zijn deuren openen in het kader van de herinrichting van het bedrijventerrein De Vrolijkheid aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Dit terrein is bedoeld voor het Business Park Zwolle, waarvan het datacenter een onderdeel zou vormen. Belangrijk aspect is dat naast de duurzame computervoorzieningen de locatie ook uit kantoorruimte zou bestaan, bedoeld om te verhuren aan andere, aan de ict-sector gerelateerde bedrijven en instellingen uit de regio. Compello vond echter na het afhaken van Unica en Green Data Centers geen nieuwe investeerders meer, waarna het project een zachte dood is gestorven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-23T11:08:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.