Asperitas wint prijs met datacenter-innovatie

Duurzame immersed computing-technologie beloond met TNO Piet de Jong innovatieprijs

Immersed computing van Asperitas

Het Haarlemse Asperitas heeft voor zijn zogenaamde immersed computing-technologie deze week de TNO Piet de Jong innovatieprijs gekregen. Immersed Computing is een technologie waarbij it-systemen in combinatie met geïntegreerde energie- en netwerkvoorzieningen, worden gekoeld door een watergekoeld oliesysteem door middel van immersie. Concreet betreft dit het onderdompelen van hardware in olie.

De prijs is uitgereikt door de dochter van Piet de Jong, Maria de Jong, aan Maikel Bouricius van Asperitas tijdens de Maritiem & Offshore Innovatiedag van TNO in Rotterdam.

Immersed Computing

De technologie Immersed Computing is ontwikkeld door Asperitas. Met de technologie kan de energievoetafdruk van datacenters volgens de onderneming met 50 procent worden verlaagd. ‘Daarnaast kan minimaal 98 procent van de it-energie worden hergebruikt in de vorm van warm water. De Immersed Computing systemen kunnen gekoeld worden met ‘warm’ water en uiteindelijk kunnen datacenters tot 65 graden warm water gaan leveren’, zo besluit het bedrijf. 

Juryrapport

De jury van de Piet de Jong prijs stelt dat Asperitas de prijs verdient voor de manier waarop de innovatie bijdraagt aan de Nederlandse kenniseconomie en doordat het een combinatie van technologische vernieuwing en duurzame vooruitgang betreft. ‘Daarnaast heeft de innovatie de potentie om bij te dragen aan de brede burgersamenleving en de verbinding met de defensiewereld te versterken’, aldus het juryrapport van TNO.

De Piet de Jong-prijs is een eerbetoon aan oud-onderzeebootcommandant en -premier Piet de Jong, volgens TNO een voorbeeld in het verbinden van de burgersamenleving en de defensiewereld. Met dat in gedachten riep de maritieme sector in 2015 een prijs in het leven voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. 

Asperitas

Asperitas, opgericht in 2014, is een zogenaamd cleantech bedrijf dat zich richt op het verduurzamen van de datacenterindustrie. Ontwikkelpartners zijn onder meer de University of Leeds, Aircraft Development and Systems Engineering (ADSE), Vienna Scientific Cluster, Supermicro, Schleifenbauer, Aqualectra en Brink Industrial. Asperitas wordt gesteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en is gevestigd in Haarlem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-17T10:33:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.