Meeste datacenters steunen hergebruik restwarmte

Brancheorganisatie bespeurt toename van restwarmteprojecten

Het afgelopen halfjaar zijn veel nieuwe initiatieven ontplooid om de restwarmte van datacenters te hergebruiken. Meer dan de helft van de Nederlandse datacenters is actief betrokken bij zo’n hergebruikproject. Dat meldt de brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA).

De brancheorganisatie van datacenters berekende dat jaarlijks zeshonderd kiloton (zeshonderd miljoen kilogram) CO2-uitstoot wordt bespaard indien huizen en bedrijven worden verwarmd met restwarmte uit datacenters.

DDA besloot al in mei 2017 om de warmte afkomstig van servers in datacenters, onder bepaalde voorwaarden gratis aan te bieden aan woningen, kantoren en kassen in de directe omgeving. Hergebruik van restwarmte draagt volgens de organisatie bij aan de klimaatdoelstellingen voor hernieuwbare energie.

Toepassing

Een gemakkelijke toepassing van restwarmte is de verwarming van de kantoorruimte van het datacenter zelf of van aanpalende kantoorpanden. Zo is een datacenter op de High Tech Campus in Eindhoven onderdeel geworden van de verwarming van de campus.

Ook de koppeling met bijvoorbeeld stadsverwarming is relatief eenvoudig te realiseren. In Amsterdam mogen nieuwbouwwijken geen heet verwarmingswater meer gebruiken dat rechtstreeks afkomstig is van een fossiele elektriciteitscentrale. Minder warme warmtenetten mogen wel, en zouden kunnen worden verwarmd met behulp van restwarmte uit datacenters.

Warmtenetwerken

Het transport van de restwarmte is lange tijd een grote uitdaging geweest. Inmiddels zijn er voldoende aanbieders van warmtenetwerken. Doordat deze markt niet is gereguleerd, komt het volgens DDA tegenwoordig zelfs voor dat meerdere warmtenetwerkaanbieders bij datacenters aankloppen. Dit kan versnippering van de business case opleveren. De brancheorganisatie adviseert (pdf) de overheid om duidelijkheid te scheppen over regionaal beleid voor warmtenetwerken en concessies daarbij.

Een tweede advies aan de overheid heeft betrekking op aanpassing van de zogeheten Beng-regeling (‘bijna-energieneutrale gebouwen’). De regeling, die in januari 2020 van kracht wordt, bestempelt restwarmte van datacenters niet als hernieuwbare energiebron. Dit belemmert volgens DDA bouwbedrijven om de restwarmte in te zetten bij verwarming van nieuwe woningen en kantoren. De brancheorganisatie vermoedt dat een miljoen woningen van datacenterrestwarmte kunnen profiteren zodra de Beng-regeling wordt aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-02T15:07:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.