Bosatlas brengt datacenters als warmtebron in kaart

De onlangs verschenen Bosatlas van de duurzaamheid biedt een overzicht van de datacenters van Nederland. Deze staan in een overzicht van mogelijke bronnen voor hernieuwbare warmte. Hoewel nog niet elk datacenter zijn warmte deelt met de omgeving of een aansluiting heeft op een omliggend warmtenet, willen de makers van de atlas het potentieel van datacenters als bron voor hernieuwbare warmte in kaart brengen.

De gegevens over de datacenters zijn bij de uitgever Noordhoff aangeleverd door branche-organisatie Dutch Datacenter Association (DDA). DDA-directeur Stijn Grove is trots op de vermelding. ‘De kaart geeft het potentieel aan van de warmte die aanwezig is en waar op dit moment gebruik van is te maken.’

Op de kaart in Bosatlas rondom het thema duurzaamheid  zijn de Nederlandse datacenters ingetekend vanaf vierhonderd vierkante meter vloeroppervlak en met een vermogen van tussen de  0,5 tot 1 megawatt die stabiel warmte kunnen leveren, vertelt Grove.

De Eemshaven, Middenmeer en Amsterdam, waar veel datacenters gevestigd zijn, springen eruit.

Warmtenetten en warmtepompen

Volgens Grove lopen er op dit moment zo’n dertig initiatieven om de warmte van datacenters te gebruiken als warmtebron voor de directe omgeving. Als voorbeelden noemt hij de High Tech Campus in Eindhoven waar kantoren worden verwarmd door de restwarmte van datacenters. In Aalsmeer levert co-locatiebedrijf NLDC via het warmtenet aan een zwembad, kassencomplex en kinderdagverblijf. Een datacenter in Ede verwarmt het naastgelegen complex voor bijeenkomsten en meetings met restwarmte.

Bestaande warmtenetten worden meestal gevoed met restwarmte uit de industrie of elektriciteitscentrales. 'Sommige datacenters leveren al warmte aan een warmtenet; ook
crematoria overwegen die stap', staat in de atlas. Buiten de steden is het gebruik van aardwarmte in opkomst.

De atlas vermeldt ook dat warmtenetten en warmtepompen niet per se duurzaam zijn. ‘Ook al verspreiden warmtenetten restwarmte die anders door de industrie de lucht in zou zijn geblazen, echt duurzaam zijn ze pas als de warmte afkomstig is uit een hernieuwbare bron, zoals aardwarmte. En elektrische warmtepompen zijn duurzaam wanneer ze gebruikmaken van groene stroom.’

Volgens de huidige plannen moeten in 2030 ongeveer anderhalf miljoen huizen gasvrij zijn door ze aan te sluiten op een warmtenet of door ze uit te rusten met een warmtepomp.

.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-08T12:16:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.