Nikhef laat buurtstudenten er warmpjes bijzitten

Onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef Housing gaat zijn restwarmte afstaan aan een Amsterdams studentencomplex. Dat maakt de weg vrij om 721 studentenwoningen (in oktober volgend jaar) van het aardgas af te halen, waarmee het aantal aardgasvrije studentenwoningen in het Science Park op 1.300 komt.

Voor dit plan tekenden complex-eigenaren Duwo (studentenhuisvester) en woningstichting Rochdale en Bam Bouw en Techniek onlangs een overeenkomst, in samenspraak met Nikhef Housing.

De partijen zien deze kans als een mogelijkheid twee vliegen in één klap te vangen. Zo is het hele complex in één keer aardgasvrij te maken en bovendien aanspraak te maken op de subsidie die de gemeente Amsterdam in het leven heeft geroepen om woningen aardgasvrij te maken.

De overgang naar aardgasvrije woningen zorgt voor zo'n 195.000 ton minder CO2-uitstoot in Amsterdam. Bovendien levert de aanpassing een besparing van ongeveer vijftienduizend euro op. Een bedrag dat volgens Duwo kan oplopen, omdat de prijs van gas stijgt en die van elektriciteit daalt.

Warmtekoudeopslag

De ‘samenwerking’ tussen de studenten en Nikhef gaat terug naar 2013. Sindsdien ontvangt het studentencomplex verwarming en warm water uit een met Nikhef gedeeld warmtekoudeopslag. Het instituut stopt de warmte die vrijkomt bij het koelen van it-apparatuur in een bodembron. Die warmte wordt uit de grond gehaald om het studentencomplex te verwarmen. Het koude water dat in de bron achterblijft, wordt door Nikhef hergebruikt voor het koelen van de apparatuur.

Nikhef (Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica) doet onderzoek op het gebied van de deeltjesfysica en de astrodeeltjesfysica en bevindt zich eveneens op Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer. Deze campus bevat de grootste concentratie van universitair bètaonderwijs en onderzoek in Nederland en is een van de grootste in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-18T18:01:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.