Equinix onderzoekt inzet restwarmte in woonwijk

De vraag is of aanleg van een publiek warmtenet met onafhankelijk beheer mogelijk is

Honderden nieuwbouwwoningen in Amsterdam Zuidoost worden binnenkort misschien verwarmd met restwarmte uit een datacenter van Equinix. De datacenterbeheerder onderzoekt onder meer samen met woningcorporatie Caransa en warmtenetwerkbedrijf Firan of de aanleg van een warmtenet haalbaar is.

Door een warmtenet aan te leggen kunnen vierhonderd woningen van de Caransa Groep aardgasvrij en duurzaam worden verwarmd. Het warmtenet zou daarvoor de restwarmte van een nabijgelegen datacenter van Equinix gebruiken. Met de haalbaarheidsstudie bekijken de deelnemende partijen of aanleg van een publiek warmtenet met onafhankelijk beheer mogelijk is en welke rollen de diverse partijen en de gemeente hierbij spelen.

Stabiele warmtebron

"Restwarmte kan worden benut voor nieuwbouw en bestaande bouw"

Volgens managing director Michiel Eielts van Equinix leveren alle datacenters rond Amsterdam voldoende warmte om honderdduizenden woningen te verwarmen. Het zou een stabiele en jaarrond beschikbare warmtebron zijn doordat datacenters zich geen storing kunnen veroorloven. Salo Caransa, directeur van de woningcorporatie, vertelt dat de restwarmte kan worden benut voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Het is voor de energietransitie essentieel dat warmtenetten publiek zijn, zegt directeur André Meijer van Firan. ‘Doordat iedereen onder gelijke condities toegang heeft, bevordert deze aanpak de ontwikkeling van nieuwe lokale warmtebronnen, de continuïteit van het net en de keuzevrijheid voor de afnemers.’ Bij de haalbaarheidsstudie zijn ook waterbedrijf Waternet en brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) betrokken.

Tweede Kamer-motie

Afgelopen woensdag keurde de Tweede Kamer een motie goed waarin wordt opgeroepen om de restwarmte van datacenters en andere vormen van duurzame warmte beter te benutten. De motie was ingediend door D66-Kamerleden Matthijs Sienot en Kees Verhoeven. Enkel de PVV en FvD stemden tegen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-29T16:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.