Nvidia valt met supercomputer Intel en AMD aan

Nvidia heeft een nieuwe supercomputer ontwikkeld waarmee de chipmaker de concurrentie met Intel en AMD wil aangaan. Het Amerikaanse bedrijf maakte dit krachtige rekentuig samen met Britse onderzoekers en supercomputerbouwer Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Nvidia, koploper op gebied van grafische chips, heeft dat gisteren tijdens een Duits congres over supercomputers bekend gemaakt. Het bedrijf profiteert momenteel bij uitstek van de artificiële intelligentie (ai)-hausse. OpenAI bijvoorbeeld zet duizenden gpu's in voor ChatGPT. Nvidia wil nu ook bij supercomputers een grootmacht worden.

Dit jaar zijn de Amerikanen begonnen met de verkoop van een eigen concurrerende cpu, Grace genaamd. Die processor is gebaseerd op techniek van de Britse chipontwerper ARM. De nieuwe supercomputer is volledig gebaseerd op Grace-chips. Er zitten geen gpu's in.

De Universiteit van Bristol gaat dit systeem, Isambard 3 geheten, inzetten bij onderzoek naar nieuwe medicijnen en klimaatonderzoek. Volgens Nvidia werkt het systeem op 270 kilowatt energie. Qua prestaties en efficiënt gebruik van energie is Isambard 3 zes keer beter dan het vorige systeem dat de Britse universiteit gebruikte.

HPE stopt de Grace-processors ook in de HPE Cray EX supercomputers die het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory en het Zwitserse nationale computercentrum hebben besteld. Later dit jaar gaat Nvidia Grace inbouwen in servers voor datacenters. Naast HPE werken Asus, Atos, Gigabyte, QCT, Supermicro, Wistron en ZT Systems aan servers waar Grace in terecht komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-23T11:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.