EU investeert 120 miljoen in digitale bibliotheken

Dit artikel delen:

De Europese Commissie zal in 2009 en 2010 ongeveer 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor het verbeteren van de online toegang tot het Europese culturele erfgoed. Er moet nog dit jaar een Europese digitale bibliotheek ontstaan.

Het ontstaan van een Europese digitale bibliotheek zou deze herfst realiteit kunnen worden. Maar de Europese Commissie  benadrukt dat het slagen afhangt van de inspanningen die de EU-lidstaten hiervoor leveren.

Nu is slechts een procent van het archiefmateriaal van bibliotheken in digitale vorm beschikbaar. Daarom roept de Commissie de lidstaten op om zich harder in te spannen om gedigitaliseerde werken online beschikbaar te maken voor alle Europeanen, zodat zij ze online kunnen doorzoeken voor studie, voor werk of voor hun plezier.

Viviane Reding, EU-Commissaris voor informatiemaatschappij en media wil voor het einde van dit jaar tot een Europese digitale bibliotheek komen die Europeana moet gaan heten. Dat digitale boekendepot moet voor mensen uit alle lidstaten toegankelijk zijn. De Commissie wil de lidstaten helpen om hun culturele inhoud op het internet te zetten. In 2009 en 2010 gaat 69 miljoen euro van het onderzoekprogramma van de EU naar activiteiten op het gebied van digitalisering en de ontwikkeling van digitale bibliotheken.

In diezelfde periode wordt uit het Europese programma Concurrentievermogenen innovatie ongeveer vijftig miljoen euro uitgetrokken om de toegang tot de Europese culturele inhoud te verbeteren. De totale kosten voor de digitalisering van vijf miljoen boeken uit Europese bibliotheken worden nu op ongeveer 225 miljoen euro geschat, daarbij zijn objecten zoals manuscripten en schilderijen niet meegerekend.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-13T17:48:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.