Brandweer verbetert informatie-uitwisseling

Nederlandse brandweerkorpsen moeten beter informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Daarom werkt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) aan een set van standaarden waaraan informatiesystemen voor de brandweer moeten voldoen. De grootste uitdaging is echter om neuzen bij de korpsen dezelfde kant op te krijgen.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) werkt aan een set van standaarden om de informatie-uitwisseling tussen de verschillende brandweerkorpsen te verbeteren.

Een van de projecten waar de NVBR aan werkt is het de Digitale Bereikbaarheidskaart. Brandweerkorpsen moeten zo inzicht krijgen in de situatie bij bijzondere gebouwen als daar calamiteiten zijn.

Brandweerkorpsen hebben in de wagen een digitaal systeem waarmee ze informatie kunnen bekijken over de plaats van bestemming. Sommige korpsen werken zelfs nog met papier. De informatiesystemen kunnen nu niet met elkaar communiceren, waardoor korpsen niet dezelfde informatie hebben over de plek van bestemming. Dit veroorzaakt problemen als de informatie van een korps niet up-to-date is. "Tijdens de brand in het cellencomplex bij Schiphol stonden vier brandweerauto's voor een hek dat niet meer in gebruik was. Zij beschikten niet over de juiste informatie", zegt programmacoördinator informatiemanagement Guus Zijlstra van de NVBR.

Set van standaarden

De standaarden moeten ervoor zorgen dat de verschillende informatiesystemen met elkaar kunnen communiceren. De NVBR heeft inmiddels een set van standaarden gedefinieerd. Er is aan de leveranciers gevraagd of zij daarmee kunnen werken. Een aantal van hen heeft al toegezegd interesse te hebben.

Volgens Zijlstra is het nog een klus om alle neuzen bij de brandweerkorpsen dezelfde kant op te krijgen. "Het is belabberd gesteld met de informatisering bij brandweerkorpsen", zegt hij. "Veel korpsen hebben geen informatiemanager. Zij zien daar de noodzaak niet van in of hebben er de middelen niet voor." De programmacoördinator denkt daarom de meeste tijd kwijt te zijn aan het ‘opvoeden' van de brandweerkorpsen op dit vakgebied.

De NVBR heeft voor het programma momenteel 250.000 euro beschikbaar. Daarvan komt 150.000 euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De overige 100.000 euro komt van het korps Limburg-Noord. Het bedrag is niet voldoende om het project goed af te ronden. NVBR komt nog 250.000 euro tekort. Zijlstra: "We zijn nog op zoek naar nieuwe bronnen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-26T09:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.