Capgemini stopt met webportaal digitale pen

Capgemini stopt eind dit jaar met het ondersteunen van het Digital Paper Portal. Dit webportaal bestaat uit een digitale pen-oplossing inclusief hostingdiensten. Klanten kunnen er hun papierstromen automatisch mee verwerken.

Het Digital Paper Portal was eigenlijk een activiteit van Getronics Pinkroccade, maar viel binnen de eenheid die vorig jaar door Capgemini is overgenomen. "Eigenlijk was voor de overname al de beslissing gevallen om met het portaal te stoppen", zegt servicemanager Remco Schotman van Capgemini. "De verkoopinvesteringen hadden zich niet terug verdiend en de verwachting was dat dit in de nabije toekomst ook niet zou gebeuren."

Schotman stelt dat Capgemini wel actief blijft in het aanbieden van mobiele diensten ("het ontsluiten van applicatieve oplossingen in het veld"). "Alleen geloven wij meer in het succes van pda's en tablet-pc's. Het probleem van de digitale pen is dat het concept uit teveel componenten bestaat, zoals de pen, speciale gerasterde formulieren, een mobiele telefoon, een portaal... Aan een pda of tablet is straks iedereen gewend. Bovendien kun je met zulke apparaten ook andere activiteiten doen, zoals bellen, e-mailen of internetten."

Een ander punt was dat Getronics Pinkroccade/Capgemini zich op grootzakelijke gebruikers richt, maar dat de doelgroep van de digitale pen uit kleinere bedrijven bestond. "Dat betekende voor ons veel orders binnenhalen om genoeg pennen te verkopen. Dat lukte niet. We hebben nog geprobeerd een bedrijfscase voor de verzekeringsbranche uit te werken, maar die sloeg ook niet aan."

Vrachtbrief

Een van de partners van het webportaal was stichting Beurtvaartadres, die in 2006 samen met Getronics Pinkroccade een digitale pen voor vrachtbrieven lanceerde. Via het webportaal werden de klanten gehost. De stichting, uitgever van transportbrieven, wilde van de pen af, omdat het sneeuwbaleffect ervan in de logistieke wereld uitbleef en het commercieel gezien beter af zou zijn bij een marktpartij. Het product (BTMS-EnRoute) is met klanten overgenomen door het Haagse bedrijf Interaxi, dat een platform voor digitale penoplossingen onderhoudt.

De meeste klanten van het Digital Paper Portal zijn naar Interaxi overgegaan, sommige zijn gestopt met het gebruik van de digitale pen en een aantal is overgestapt naar het bedrijf Digitaal Schrijven. "Met dat bedrijf werken wij samen", vertelt Schotman. Als een klant gecharmeerd is van een digitale pen-oplossing dan betrekken we Digitaal Schrijven erbij. Maar zelf leveren doen we niet meer."

Effectief verwerken

Getronics Pinkroccade maakte voor het ontwikkelen van de digitale pen-oplossingen gebruik van technologie van het Zweedse Anoto. In 2003 leverde dat het eerste commerciële product op. De basis van zo'n product is de software waarmee documenten tijdens het printen voorzien worden van een onzichtbaar grid. De bijbehorende digitale pen leest de tekst en zet deze om in data. Via een mobiele telefoon kan de opgeslagen informatie draadloos verzonden worden naar een beveiligd webportaal of direct naar uw eigen applicatie.

Met de digitale penoplossingen kunnen organisaties met behoud van de gebruikelijke werkwijze formulieren sneller te verwerken. Dit voorkomt fouten, bespaart kosten en verhoogt de dienstverlening naar de opdrachtgever, is de gedachte erachter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We leven inmiddels in een tijd van Youtube en Slideshare. De eenvoud van het gaan kunnen gaan gebruiken applicaties is essentieel.
Een informatielogistiek proces moeten aanpassen is te complex en leidt zelden tot snelle acceptatie en groei. Helamaal als er ook sprake is van cultuurverandering en afdelingoverstijgende beslissingen genomen moeten worden.

Ander voorbeelden van trage (of non) acceptatie van informatielogistiek zijn bijvoorbeeld Privver (nu digitale brievenbus), electronisch factureren en transpromo. De echte doorbraak moet nog komen en is het technology push.

Voorwaarden:
* Simpel concept
* Niet afhankelijk van stappen voorin of achterin de informatielogistieke keten
* Schaalbaar
* In te passen in bestaande structuur
* Niet afhankelijk van veel afdelingen
* ...

Daarom werkt iDeal, SMS en online fotoboeken maken wel...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-26T08:28:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.