ECM-leveranciers positief ondanks lage groei

Dit artikel delen:

De Nederlandse markt voor enterprise content management (ecm) groeide het afgelopen jaar met 3,5 procent tot 360 miljoen euro (cijfers Strategy Partners). Dat is lager dan in voorgaande jaren toen de groei tussen de tien en vijftien procent lag. Gespecialiseerde ecm-leveranciers groeien bovengemiddeld, maar die toename wordt geremd door een tekort aan gekwalificeerd personeel. Ondanks teruggelopen omzetten in de eerste helft van 2009 zijn leveranciers optimistisch over de toekomst.

Volgens marktonderzoekers Strategy Partners zagen internationale ecm-softwareleveranciers zoals EMC, IBM, Interwoven, Open Text en Oracle hun omzet uit software- en implementatiediensten in 2008 met enkele procenten teruglopen. Mogelijk als gevolg daarvan zagen grote ict-dienstverleners zoals Accenture, Atos Origin, Capgemini, Logica en Unisys hun omzetgroei in ecm-gerelateerde implementatieprojecten afvlakken tot 1,5 procent.

Gespecialiseerde dienstverleners voor ecm-implementaties zoals Delt, DocsPro, Informed Consulting, Ricoh, The One, Novadoc en VLC realiseerden volgens de onderzoekers een gemiddelde groei van ruim 5 procent. Die groei werd vooral beperkt door een structureel tekort aan gekwalificeerde medewerkers. Lokale ecm-software- en applicatieleveranciers zoals Acanthis, BCT, Centric, Circle software, Decos, Expansion, K+V van Alphen, SquareDMS, VDD IQware en ZyLAB) realiseerden een omzetgroei van gemiddeld 15 procent.

Optimisme

Hoewel een derde van de ondervraagde leveranciers de omzet begin 2009 zag terugvallen, zijn ze optimistisch gestemd over de toekomst. Bijna tachtig procent van de ondervraagden verwacht over heel 2009 genomen een groei van de omzet te bereiken. De helft van de ondervraagden verwacht dat de omzet in de tweede helft van 2009 met meer dan tien procent groeit.

Hans Kaashoek van Strategy Partners Nederland zegt over de cijfers: "Een marktgroei van 3,5 procent is lager dan de voorgaande jaren maar gezien de economische situatie een positieve ontwikkeling. Zeker als je de situatie vergelijkt met de ontwikkelingen in enterprise resource management en customer relationship management. Daar is de omzet uit licenties soms wel met een kwart gedaald. Nederland doet het ook goed in vergelijking met andere landen zoals Engeland en de Verenigde Staten. Daarbij moet je wel meewegen dat de economische crisis zich in die landen eerder heeft gemanifesteerd. Maar kennelijk zijn wij een ecm-minded land."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-27T12:05:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.