Omzet ECM-leveranciers groeit licht in 2009

Personeelstekort remt groei specialistische ecm-implementeerders

groei cijfers vergrootglas grafiek

Leveranciers en dienstverleners van software voor enterprise content management (ecm) en ecm- implementatiediensten hebben de omzet in 2009 gemiddeld met vijf procent zien stijgen tot 390 miljoen euro. Hoewel de cijfers op onderdelen van de markt sterk verschillen, lijken de gevolgen van de economische crisis voor de ecm-markt mee te vallen. Implementatiedienstverleners zagen de groei afnemen en de groei van gespecialiseerde ecm-dienstverleners werd geremd door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van Strategy Partners onder 35 Nederlandse ecm-leveranciers en internationale ecm-bedrijven die in Nederland actief zijn. De groei van vijf procent is het gemiddelde percentage van zeer uiteenlopende groeipercentages in deelsegmenten van de ecm-markt. Internationale ecm-softwareleveranciers zoals EMC, IBM, Interwoven, Open Text, en Oracle zagen hun totale software- en implementatiediensten omzet met enkele procenten toenemen.

Grote ict-leveranciers zoals Accenture, Atos Origin, Capgemini, Logica en Unisys zagen hun omzet uit ecm-gerelateerde implementatiediensten met vier procent afnemen. Volgens de marktonderzoeker is dat mogelijk het gevolg van minder grote, nieuwe projecten en terughoudendheid bij de inhuur van externen.

Gespecialiseerde ecm-implementatiedienstverleners zoals euroscriptDelt, DocsPro, Informed Consulting, Ricoh, The One, Novadoc en VLC realiseerden een gemiddelde groei van acht procent. Die groei werd volgens de markonderzoeker ook in 2009 beperkt door een structureel tekort aan voldoende hoog gekwalificeerde medewerkers.

Nederland versus buitenland

De Nederlandse markt voor het beheer van ongestructureerde bedrijfsinformatie staat er in vergelijking met andere Europese landen behoorlijk goed voor. In Frankrijk en Duitsland is de groei vrijwel gelijk gebleven. Scandinavische landen kampen met een lichte afname van de groei en volgens de marktonderzoeker worden in het Verenigd koninkrijk omzetverminderingen van tientallen procenten gerapporteerd.

34 procent van de ondervraagden voorziet voor 2010 een omzetgroei tussen de 0 en de 10 procent. Hans Kaashoek van Strategy Partners: 'Opnieuw wordt duidelijk dat ecm-leveranciers met een heldere en in de markt herkenbare en gespecialiseerde dienst of oplossing een betere omzetgroei en marge realiseren dan de meer generieke leveranciers van uitgebreide softwarepaketten of dienstverleners.'

Ecm

Enterprise content management (ecm) is een paraplubegrip voor verschillende software en diensten voor het ordenen van ongestructureerde bedrijfsinformatie. Het omvat onderdelen als document management, web content management, records management, digital asset management, workflow management en scannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T14:35:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.