EC financiert EU-initiatief LEADS

Flexibele architectuur moet datadiensten bevorderen

De Europese Unie (EU) is gestart met het project LEADS. Dit staat voor ‘Large-scale Elastic Architecture for Data as a Service’. Hier binnen gaan drie Europese universiteiten samen met de bedrijven Barcelona Media, Red Hat, AoTerra en Adidas een flexibele architectuur ontwerpen waar bedrijven gegevens die op het publieke web staan kunnen zoeken en analyseren. De Europese Commissie (EC) financiert het initiatief mee.

In plaats van gegevens in een intern datacentra op te slaan en te beheren kan het zowel economisch als ecologisch slimmer zijn deze gegevens op een gedeelde infrastructuur op te slaan. Het doel van LEADS is een gedecentraliseerd data as a service (DaaS)-framework te bouwen dat op een elastische verzameling van micro-clouds draait. LEADS zorgt ervoor dat publiek beschikbare gegevens worden verzameld, opgeslagen, voorgesteld en dat deze gegevens realtime worden verwerkt. Daarnaast kunnen de publieke gegevens verrijkt worden met privé gegevens die in opdracht van een klant worden beheerd.

Red Hat

Open source-leverancier Red Hat werd gevraagd als technologieleverancier voor LEADS. De EU heeft een sterke voorkeur voor open source. Met open source zijn de resultaten van de integratie-inspanningen beschikbaar voor de community. De deelname van Red Hat in het consortium moet leiden tot de adoptie en bekendheid van LEADS en de tools die zijn ontwikkeld, met name in Europa. Daarnaast gaat Red Hat standaarden definiëren en de LEADS-technologieën standaardiseren om zo een vendor lock-in te voorkomen.

Het LEADS-platform wordt zodanig ontworpen dat vanaf het begin rekening wordt gehouden met zaken als privacy, veiligheid, energie-efficiëntie, beschikbaarheid, elastische schaalbaarheid en prestaties. Het LEADS-consortium bestaat uit universiteiten en onderzoekscentra, zoals Université de Neuchâtel (UniNE) in Zwitserland, de Technische Universität Dresden (TUD) in Duitsland en het Telecommunication Systems Institute (TSI) in Griekenland. Naast de drie universiteiten nemen de bedrijven Barcelona Media, Red Hat, AoTerra en Adidas deel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi dat de EU dit financiert. Dit is weer een voorbeeld waar investeringen van vandaag binnenkort weer mooie nieuwe oplossingen gaan bieden. Dit is waar Europa mee bezig moet zijn.

Innoveren!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-17T10:32:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.