Eindhoven speelt hoofdrol in big data-onderzoek

Eindhoven beschikt sinds begin december over twee onderzoekscentra voor big data. De technische Universiteit Eindhoven (TU/e) opende 2 december officieel het Data Science Center. Hbo-instelling Fontys Hogescholen benoemde 1 december Eric van Tol tot directeur van het Fontys Expertisecentrum Big Data. Onderzoek naar big data moet studenten klaarstomen voor een baan als data scientist, data detective of hadoop hacker.

Het expertisecentrum van Fontys is vooral gericht op het mkb en focust op toepassingen in de zorg, automotive, logistiek en bij productieprocessen en technologie. 'Grote bedrijven zijn al volop met big data bezig, maar het mkb kan deze uitdaging niet alleen aan. Er bestaan geen kant en klare big data-oplossingen. Daardoor is onderzoek nodig naar wat voor het mkb bruikbaar is', vertelt Fontys-woordvoerder Matty Salimans. 'We willen juist voor mkb-bedrijven een brug slaan tussen onderzoek, onderwijs, beroepspraktijk, wetenschappers, professionals en bestuurders.'

In het Data Science Center (DSC/e) van de TU Eindhoven komt de expertise van twintig onderzoeksgebieden samen. 'De meeste bedrijven worstelen met het probleem dat ze veel data genereren, maar geen idee hebben hoe ze die informatie kunnen gebruiken', zegt hoogleraar informatica Wil van der Aalst. Hij voorziet dat de oprichting van het DSC/e binnen enkele jaren zal leiden tot de eerste zelfstandige bachelor- en masteropleiding op het gebied van data science.

Bij Fontys worden sentimentanalyse van tweets, het voorspellen van koopgedrag of het real-time volgen van vervoersbewegingen genoemd als voorbeeld van onderzoek. 'Er moeten dus innovatieve datamanagementtechnologieën en softwaretools worden ontwikkeld om big data efficiënt en effectief te beheren en te ontsluiten. Daarnaast creëert het slimme beheer van big data nieuwe, gerichte, gepersonaliseerde en gelokaliseerde diensten of producten voor de consument.' Als voorbeeld noemt Salimans trainingen op maat voor een student, medicijnen op maat voor een patiënt of persoonlijk speladvies voor een online gamer.

Data science

Van der Aalst van de TU/e: 'Onderzoekers moeten leren omgaan met big data.' In veel vakgebieden zie je een verschuiving van modelleren naar ontwerpen op basis van de beschikbare data.' Hij verwacht dat data science als zelfstandig vakgebied een vergelijkbare opmars gaat maken als informatica in de jaren tachtig. De behoefte aan kennis en ingenieurs op dit gebied is groot; de ‘data scientist’ wordt het beroep van de toekomst.'

Het expertisecentrum van Fontys wordt geleid door Eric van Tol. Hij is sinds eind september 2013 aanjager van het ict-doorbraakproject Big Data van het Ministerie van Economische Zaken en ict-ondernemer. Van Tol: 'Ik voorzie op de arbeidsmarkt op hbo-niveau een vraag ontstaan naar twee complementaire archetype rollen: de 'Data Detective' en de 'Hadoop Hacker'. Zij gaan opereren in big data-teams van zeer verschillende samenstelling.'

Van Tol verduidelijkt: 'Data Detectives' zijn managers of analisten die de juiste vragen stellen en vervolgens handelen naar aanleiding van de gegevensanalyse met de juiste business kennis. 'Hadoop Hackers' zijn professionals die analyseprogramma’s en databases ontwikkelen, implementeren en onderhouden.' De directeur benadrukt dat het centrum een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-10T11:57:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.