Comex digitaliseert VOC-archieven

Het Nationale Archief van de Republiek Indonesië heeft de digitalisering van 17e en 18e eeuwse VOC-archieven (Verenigde Oostindische Compagnie) uitbesteed aan Comex uit Vaals. Er is gekozen voor een digitaal archief dat moet voorkomen dat de digitale documenten bewerkt kunnen worden. Het archief omvat momenteel 16 terabyte aan data en zal de komende jaren verder groeien.

'Bij het digitaal archiveren van de documenten die onlangs in het Unesco-werelderfgoedregister is een scan-project (DASA) opgericht en zijn unieke en onherstelbare schriftstukken door digitalisatie veiliggesteld', meldt Comex.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Corts Foundation dat zich onder meer richt op conservering, digitalisering en toegankelijkheid van 17e en 18e eeuwse Hollandse archieven in Indonesië. Het project wordt ondersteund door het nationale archief van Indonesië (Arsip Nasional Republik Indonesia). De doelstelling is om de documenten van de VOC voor de lange termijn digitaal toegankelijk te houden.

Het Nationaal Archief van Indonesië heeft ervoor gekozen om dat te doen met de oplossing Silent Cubes van fabrikant Fast LTA. Die ecm-oplossing is speciaal ontwikkeld voor onveranderlijke archiefgegevens. De leverancier: 'Elke Silent Cube is een archiefmodule waar afhankelijk van het model tussen 2 en 32 terabytes (netto) in kan worden opgeslagen. In iedere Silent Cube zit een WORM-controller (Write Once Read Many), die er hardwarematig voor zorgt dat gegevens niet overschreven worden. Dus gebruikers, virussen of hackers kunnen nooit de data op de Silent Cubes veranderen, wissen of onbruikbaar maken. Een Silent Cube-systeem is daardoor een statisch archief waarin veranderingen aan de gegevens niet meer mogelijk zijn.'

Dataverlies voorkomen

Om mogelijk dataverlies door hardwarefouten te voorkomen, worden de twaalf harde schijven van elke Silent Cube dagelijks via een digitale audit op veranderingen gecontroleerd. De dagelijkse statusmeldingen en eventuele storingsmeldingen van elk Silent Cube systeem worden zowel in de meldkamer van Comex in Vaals als in de meldkamer van fabrikant Fast LTA in München gelezen.

Tot voor kort werden de ingescande documenten uit het VOC-archief bewaard op universele harddisk opslagsystemen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-23T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.