Radboud heeft prof informatietoegang

information retrieval access zoekmachine

Professor Arjen de Vries

Arjen de Vries is benoemd tot hoogleraar Information Retrieval aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan de Nijmeegse universiteit gaat De Vries leiding geven aan het onderzoek naar information retrieval. Naast het verzorgen van het bijbehorende college voor de masterspecialisatie Data Science zet hij een nieuw bachelorvak op rondom het thema big data.

Arjen de Vries (1972) behaalde in 1995 cum laude zijn master Computer Science aan de Universiteit Twente. Vier jaar later promoveerde hij er op het onderzoek 'Content and Multimedia Database Management Systems'. Sinds 1999 werkt De Vries als onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), waar hij sinds 2011 leiding geeft aan onderzoeksgroep Information Access.

In 2008 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Multimedia Dataspaces aan de Technische Universiteit Delft. Hij is een van de oprichters van Spinque, een spin-off van het CWI die zich richt op het ontwikkelen van zoektechnologie voor informatiespecialisten.

Information Retrieval is de wetenschap die de organisatie van en toegang tot informatie bestudeert. Als onderdeel van de Informatica legt dit wetenschapsgebied het fundament voor alle vormen van zoektechnologie. Theorievorming en zo verkregen inzichten staan aan de basis van vele toepassingen van big data: van de voor iedereen bekende en veelgebruikte zoekmachines op het web tot de technologie achter de aanbevelingen in platforms voor sociale media en wijdverspreide online muziek- en videodiensten. De opgebouwde kennis is evengoed toepasbaar om grip te krijgen op complexe informatievragen (Data Science) in bijvoorbeeld de digitale geesteswetenschappen, bij medisch onderzoek of in de levenswetenschappen, aldus de Radboud Universiteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-26T11:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.